Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistische burgerhuis oorspronkelijk met enkelhuisopstand, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper nog aannemer zijn gekend. Het pand werd in 2000 volledig verbouwd.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, gemarkeerd door een portaalrisaliet in de linker travee. Naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige vensters, oorspronkelijk met lekdrempel. De lage topgeleding is gevat tussen een kordon en de houten kroonlijst.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Vroeger enkelhuis van vier traveeën en vier bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel in laat-classicistische stijl uit de tweede kwart van de 19de eeuw, echter met verbouwing van de begane grond (winkelpui). Horizontale gevelgeleding doorbroken door de als risaliet uitgewerkte linkerdeurtravee, op tweede bouwlaag voorzien van een deurvenster met gesmeed ijzeren hek. Rechthoekige vensters, met lekdrempels, op tweede bouwlaag verrijkt met een waaiervormige roedeverdeling; verhoudingen aangepast aan de naar boven toe in hoogte verminderende bouwlagen, geleed kordon tusen de derde en mogelijk later toegevoegde lagere vierde bouwlaag; eenvoudige geprofileerde kroonlijst op kwarthol profiel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine