Drie kleine villa's

Gemeente Middelkerke

is beschermd als monument Drie kleine villa's

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Drie kleine villa's

Typologieburgerhuizen
Stijlmodernisme

Beschrijving

* Oorlogsinvalidenlaan nrs. 4-6/ Portiekenlaan nr. 14. Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002.

Drie bijna identieke kleine villa's, l.g. hoekhuis z.g. "ROSI" (cf. naamplaatje boven deur) van 1936 naar ontwerp van architect Pierre Vandervoort (Westende) en aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, cf. kubistisch gevelparement met in- en uitspringende gevelvlakken onder rechte en verspringende kroonlijst, en doorlopende puilijsten. Enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak; arduinen plintje waarboven beraapt en witbeschilderd gevelparement.

Nrs. 4-6 in spiegelbeeldschema: verdiepte rechthoekige deurnis, gevat in afgeronde pilasters waarop erker doorlopend boven kroonlijst, geflankeerd door balkon met buisbalustrade; rechthoekige vensters met doorlopende boven- en onderdorpels, deels behouden horizontaliserende roedeverdeling; rechthoekige garagepoorten. Het hoekpand is iets geprononceerder: verhoogde begane grond met rechthoekige en betraliede kelderopeningen; omlopend vensterrisaliet onder luifel; oculus en beglaasde rondboogdeur met geometrische roedeverdeling.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1811.

GEMEENTEARCHIEF MIDDELKERKE, Bouwdossiers, WL 503, 07.09.1936.