Drie burgerhuizen

• is aangeduid als beschermd monument Drie kleine villa's

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie kleine villa's

Beschrijving

Drie bijna identieke kleine burgerhuizen, laatstgenoemde hoekhuis zogenaamd Rosi (confer naamplaatje boven deur) van 1936 naar ontwerp van architect Pierre Vandervoort (Westende) en aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, confer kubistisch gevelparement met in- en uitspringende gevelvlakken onder rechte en verspringende kroonlijst, en doorlopende puilijsten. Enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak; arduinen plintje waarboven beraapt en witgeschilderd gevelparement.

Nummers 4-6 in spiegelbeeldschema: verdiepte rechthoekige deurnis, gevat in afgeronde pilasters waarop erker doorlopend boven kroonlijst, geflankeerd door balkon met buisbalustrade; rechthoekige vensters met doorlopende boven- en onderdorpels, deels behouden horizontaliserende roedeverdeling; rechthoekige garagepoorten. Het hoekpand is iets geprononceerder: verhoogde begane grond met rechthoekige en betraliede kelderopeningen; omlopend vensterrisaliet onder luifel; oculus en beglaasde rondboogdeur met geometrische roedeverdeling.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1811.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, WL 503, 07.09.1936.
  • GILLES P., Nos architectes au littoral, in Bâtir, juli 1937, nummer 56, p. 1297-1304.