Cottage Butterfly

• is aangeduid als beschermd monument Cottage Butterfly

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottage Butterfly

Zogenaamd Butterfly (confer gravure in bordes).

Cottage uit de wederopbouwperiode, gesigneerd "FRANÇOIS ROUSSEL, ARCHE" (Westende). Breedhuis van twee traveeën, met souterrain waarin keldertrapje en twee bouwlagen onder leien pseudomansardedak waarin dakkapel onder plat dak. Arduinen souterrain en bordes met buis- en gietijzeren leuning waarboven met schijnvoegen gecementeerd gevelparement.

Linker travee met driezijdige, doorgetrokken erker, uitlopend op dakvenster onder leien schilddakje. Onderbroken gootlijst op houten consoles. Rechthoekige vensters onder meer met inzwenkende hoeken en onder accoladeboog in dak en traptravee. Verdiepte rechthoekige deur met ingezwenkte hoeken; ruitvormig bovenlicht.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 1643, 1644.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol