Cottage Butterfly

Gemeente Middelkerke

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Cottage Butterfly

Typologieburgerhuizen
Stijlcottagestijl
Tags Wederopbouw

Beschrijving

* Priorijlaan nr. 15. Z.g. "BUTTERFLY" (cf. gravure in bordes). Beschermd als monument bij M.B. van 07.06.2001.

Cottage uit de wederopbouwperiode, gesigneerd "FRANÇOIS ROUSSEL, ARCHE" (Westende). Breedhuis van twee traveeën, met souterrain waarin keldertrapje en twee bouwlagen onder leien pseudo-mansardedak waarin dakkapel onder plat dak. Arduinen souterrain en bordes met buis- en gietijzeren leuning waarboven met schijnvoegen gecementeerd gevelparement.

Rechter travee met driezijdige, doorgetrokken erker, uitlopend op dakvenster onder leien schilddakje. Onderbroken gootlijst op houten consoles. Rechthoekige vensters onder meer met inzwenkende hoeken en onder accoladeboog in dak en traptravee. Verdiepte rechthoekige deur met ingezwenkte hoeken; ruitvormig bovenlicht.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1643, 1644.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans & Vanneste, Pol