Villa Mirandola

Gemeente Middelkerke

• Inventarisatie Middelkerke (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

is beschermd als monument Villa Mirandola

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Mirandola

Tags Wederopbouw

Beschrijving

* Priorijlaan nr. 29/ Distellaan. Z.g. "VILLA MIRANDOLA". Beschermd als monument bij M.B. van 07.06.2001.

Beeldbepalend hoekpand in cottagestijl; heropgebouwd in jaren 1920 naar vooroorlogs ontwerp; gesigneerd "J. PICQUET ARCHTE BRUX.". Twee maal twee traveeën met brede, afgeschuinde hoektravee waarin vierledige afgeronde hoekerker onder bolvormige torenhelm; drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak waarin dakkapellen onder plat dak. Gevelparement van witte en gele siertegels; simili met schijnvoegen voor plint en begane grond; gebruik van leien voor bedaking, luifels aan erkers en aan vernieuwde omlopende luifel boven begane grond. Uiterste travee met drieledige erkers met pseudo-vakwerk, afgerond in Priorijlaan, rechthoekige in Distellaan; nevenliggende, verdiepte travee met gesuperposeerde loggia's. Verzorgd houtwerk onder meer aan balkons en borstweringen in loggia's; houten gootlijsten op consoles; in rechthoekige vensters met schuiframen en kleine roedeverdeling in bovenvlakken. Afgeronde rechthoekige inkompartij met o.m pilasters met palmkapiteel, mozaïekvloertje en vleugeldeur binnenin; vernieuwd houtwerk aan buitendeur; aangepaste winkelpui aan Distellaan.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1643, 1644.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans & Vanneste, Pol