erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
5523
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5523

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Meir en Eikenstraat, gebouwd in opdracht van de heer L. Pauwels, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1890. Van het bouwproject maakte nog een tweede, bescheidener winkelhuis deel uit, op het aanpalende perceel Eikenstraat 24, dat sterker verbouwd is.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten voor één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de nieuw aangelegde Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Het hoekhuis met een gevelbreedte van twee bij drie traveeën omvat vier bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een hardstenen plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, oorspronkelijk ook op de eerste verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Oorspronkelijk markeerde een gevelbreed balkon de eerste verdieping van de voorgevel; geblokte pilasters ritmeren de zijgevel. Verder registers van rechthoekige vensters in geriemde of vlakke omlijsting, met consoles of onderdorpel onder de lekdrempel en gietijzeren parapet. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op voluutconsoles, gekoppeld in de zijgevel, vormt de gevelbeëindiging. Oorspronkelijk werd voorgevel bekroond door een gebroken fronton, een rondbogig dakvenster en een driehoekig fronton. De begane grond, oorspronkelijk met een winkelpui en vitrine in klassieke houten omlijsting, is verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#1080; foto FOTO-OF#3794.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5523 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.