erfgoedobject

Eenheidsbebouwing Lac aux Dames

bouwkundig element
ID
55234
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55234

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing met dertig appartementen naar ontwerp van architect Maurice De Nève (Westende); in 1953 gebouwd tussen het gelijknamige zwembad en de Koning Ridderdijk. Gele baksteenbouw van drie bouwlagen op arduinen plint. Geritmeerd gevelparement met onder meer rechte, overkragende en verspringende kroonlijst, brede rechthoekige erkers, vensterregisters en deuren in geprononceerde omlijstingen, afgeronde hoektravee. Het achterliggende, heden verdwenen, zwembad werd in 1935 gebouwd onder impuls van toenmalig zwemkampioen Martial Van Schelle en was een ontwerp van architecten L. Govaerts en A. Van Vaerenbergh. Het project was als openluchtzwembad met zeewater één van de meest vooruitstrevende initiatieven op het vlak van een vernieuwde toeristische infrastructuur en was een mondain ontmoetingscentrum. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het complex in verval; in 1986 werd het zwembad gesloopt.

  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, WL 514, 07.10.1953.
  • KETERS G., Monument verdwijnt in Westende. "Lac aux Dames" maakt plaats voor appartementencomplex, in Graningate, jaargang 10, 1990, nummer 37, p. 25-30.
  • FLOUQUET P.-L., L'Urbanisation de Westende, in Bâtir, 1937, nummer 56, p. 1285-1287.

Bron: HUYS M., KERRINCKX H. & VANNESTE P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Middelkerke, Deelgemeenten Leffinge, Lombardsijde, Mannekesvere, Schore, Sint-Pieterskapelle, Slijpe, Westende en Wilskerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eenheidsbebouwing Lac aux Dames [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55234 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.