Eenheidsbebouwing in cottagestijl La Mascotte

Gemeente Middelkerke

Typologieburgerhuizen
Stijlcottagestijl
Tags Wederopbouw

* Zwaluwenlaan nrs 26-28. L.g. z.g. "LA MASCOTTE". Beschermd als monument bij M.B. van 10.06.2002.

Eenheidsbebouwing in cottagestijl, heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architecten A. Neirynck en Lafontaine (Nieuwpoort). Breedhuizen van twee traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder pannen mansardedaken; nr. 26 met klimmende dakvensters; bouwplan voorziet dakvenster onder kleine ingesnoerde torenhelm. Arduinen onderbouw en bordes met onder meer kelderdeur- en vensters; gevelparement in gele siersteen; nr. 28 met licht overkragende geveltop met pseudo-dakwerk onder afgewolfd zadeldak, overkragend op houten dakspant. Bel-etage met loggia op bakstenen pijlers (nr. 28) en driezijdige houten erker onder leien luifel (nr. 26): verdiepingen met verzorgd houtwerk aan erker en balkons met sierlijke borstweringen; gootlijst op uitgelengde modillons. Rechthoekige en getoogde vensters met verzorgd houtwerk onder meer met kleine roedeverdeling in bovenlichten. Getoogde deuren.

De bewaarde interieurelementen beperken zich voornamelijk tot de bewaarde mozaïekvloer, houten trappen, deuren van pitchpine, bovenlichten met gegoten glas en geometrische roedeverdeling.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1811.

GEMEENTEARCHIEF MIDDELKERKE, Bouwdossiers, MI B18, z.nr.