Eclectische eenheidsbebouwing ontworpen door Charles Pil

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Adolf Buylstraat
Locatie Adolf Buylstraat 26-34, Oostende (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectische eenheidsbebouwing

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Eclectische eenheidsbebouwing ontworpen door Charles Pil

Deze bescherming is geldig sinds 05-03-2001.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

* Adolf Buylstraat nrs. 26-34. Eclectische eenheidsbebouwing in aansluiting met Sint-Sebastiaanstraat nrs. 25-31 met art-nouveaustijlkenmerken, naar ontwerp van architect C. Pil (Oostende) uit 1906. Beschermd als monument bij M.B. van 5/03/2001. Bestaande uit vijf winkelpanden in de Adolf Buylstraat en vier achterliggende woonhuizen, uitgevend op de Sint-Sebastiaanstraat. In de Adolf Buylstraat betreft het van oudsher winkelpanden van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- en mansardedaken waarin dakkapellen onder een plat dak. Spiegelbeeldopstelling van lijstgevels (nrs. 26-28/32-34) rond een centrale tuitgevel (nr. 30). Aangepaste winkelpuien waarboven zeer verzorgde gevelparementen van witte en groene siertegels, onder meer in dambordmotief op de borstweringen onder de op klossen overkragende gootlijsten. Oorspronkelijke gietijzeren steunen opnieuw vrijgemaakt. Gebruik van arduin in banden, aan onderdorpels en lijsten; boogvelden met tegeltableaus met florale en figuratieve art-nouveaumotieven. Nrs. 26 en 34 zijn voorzien van fraaie houten balkons onder een overkragend leien dakje; het centrale nr. 30 is voorzien van een afgeronde erker waarop bekronend balkon met gestileerde arduinen borstwering. Diverse types van vensteropeningen zoals hoefijzerbogige en rechthoekige deurvensters met ingesneden bovenhoeken, o.m. tussen gegroefde pilasters onder rechte kroonlijst. Behouden en verzorgd houtwerk met kleine roedeverdeling in bovenlichten.

Interieurs: benedenverdiepingen aangepast aan winkelfunctie; verdiepingen met behouden indeling; nr. 28 met behouden neo-empireschouw en geprofileerd plafond in salon (tweede bouwlaag vooraan).

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002135 en W/01680.

Bron: Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Adolf Buylstraat

Adolf Buylstraat (Oostende)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.