Eclectisch hoekhuis La Tourelle

"LA TOURELLE", zie opschrift. Zichtbepalend eclectisch hoekpand, type dijkhuis, van circa 1900.

Enkelhuis met drie bouwlagen en drie + één traveeën onder mansardedak (kunstleien). Lijstgevel volgens oude foto oorspronkelijk gecementeerd en begane grond voorzien van imitatievoegen; huidig parement van witte sierbaksteen dateert mogelijk van na de Tweede Wereldoorlog (beschadiging), echter behouden simili voor deur- en vensteromlijstingen. Arduinen, onder meer gebouchardeerd, sokkel met getoogde kelderopeningen. Omlopend hoekrisaliet van twee onregelmatige traveeën, op bovenverdieping benadrukt door gestapelde veelzijdige erkers op uitgewerkte console en oplopend in torentje onder afgeknotte spits voorheen met gietijzeren vorstkam; zijbalkons op tweede bouwlaag, nu met gesloten borstwering ter vervanging van oorspronkelijke, gestileerde ijzeren leuningen. Rondbogige muuropeningen, op begane grond onder doorgetrokken druiplijst met trapezoïdale sluitsteen, op tweede bouwlaag in rechthoekige omlijsting met pilasters en kroonlijst, en op derde bouwlaag in geriemde omlijsting. Gekorniste houten gootlijst met tandlijst op gegroefde consoles. Twee kleine rechthoekige dakkapellen vervangen de oorspronkelijke oculi. Behalve voor erkers en kroonlijst, is het houtwerk vernieuwd, zie deels beglaasde deur met hek en vensters. Laatst genoemde oorspronkelijk met gietijzeren leuning.

Aangepast interieur zonder specifieke noemenswaardigheden.

• VANALDERWEIRELDT E.; VANALDERWEIRELDT M., Het Oostende van toen. Een eeuw Oostende in beeld aan de hand van oude foto's en prentkaarten, Brugge, 1988, p. 68.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in beeld, deel 5, Blankenberge, 1991, nrs. 1, 108.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda