Twee eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Amsterdamstraat nrs. 42-44, l.g. z.g. "VILLA ST.-JOSEPH" cf. opschrift boven deur. Eclectische burgerhuizen van eind 19de eeuw-begin 20ste eeuw, met lichte art-nouveau-inslag. Enkelhuizen van twee/één travee(en), souterrain + twee en een halve bouwlaag onder mansardedak met twee zoldervensters gevat in één omlijsting, bij nr. 42 (nog) bekroond door fronton. Lijstgevel met parement van geglazuurde baksteen met donkerder stenen voor banden, kruisvormige motieven in de fries onder de kroonlijst en in de borstweringen van de erker en voor de strekken; arduinen plint. Verhoogde begane grond met smalle rechterdeur en breed deurvenster met buikige, art-nouveaugetinte balkonleuningen van gietijzer. Slechts één brede travee op de bovenverdieping, gedomineerd door zware erkers met aansluitende balkonleuningen voor de drieledige, vereenvoudigde rechthoekige Venetiaanse deurvensters met pilasters, bij nr. 44 gevat tussen zijpilasters. Rechthoekige (nr. 42) en getoogde (nr. 44) muuropeningen. Deur van nr. 42 bekroond met rond fronton, bij nr. 44 met veelkleurige strek met druiplijst en cartouche voor huisnaam. Deels beglaasde deuren met hekjes in traliewerk. Voetenschrapers.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans