Winkelhuis met eclectisch gevelfront

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Meir
Locatie Meir 16, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Neobarok winkelhuis: gevel en daken
gelegen te Meir 16 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 02-03-1983.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Rijwoning met traditionele kern, in oorsprong een diephuis met insteek en trapgevel uit de 17de eeuw. Deze werd in de eerste helft van de 19de eeuw aangepast tot lijstgevel, met toevoeging van een extra tweede verdieping. De huidige vorm is het resultaat van een verbouwing in opdracht van Fer. Lommaert, naar een ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1900. Daarbij werd het pand verhoogd met nog een derde verdieping, en van een volledig nieuw gevelfront voorzien, bekroond door een blinde, gedrukte geveltop. De ordonnantie met insteek, gekoppelde vensters en slanke posten, geeft de oude kern aan.

De verbouwing van het Lommaert-pand behoort tot het rijpe oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de vroege jaren 1900 ontwierp hij zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in de beaux-artsstijl, met een decor ontleend aan régence en rococo.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De halsgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen en blauwe hardsteen. Opstand met skeletstructuur, horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, een gevelbreed balkon met consoles en ijzeren borstwering op de eerste verdieping, en een klassiek hoofdgestel met geprofileerde kroonlijst op consoles. Gekoppelde rechthoekige bovenvensters, op de tweede en derde verdieping met panelen op de borstwering. Halsvormige geveltop met medaillon, voluten en siervazen, bekroond door een gebogen fronton. De begane grond is volledig verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1900#620.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2017

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Meir

Meir (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.