Appartementsgebouw Au Grand Chic

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Adolf Buylstraat
Locatie Adolf Buylstraat 20, Oostende (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Appartementsgebouw Au Grand Chic

Deze bescherming is geldig sinds 26-05-2005.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Modernistische winkel Au Grand Chic

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Christinastraat nr. 39A/ Adolf Buylstraat nr. 20. Appartementsgebouw met geïntegreerd winkelpand in de stijl van de nieuwe zakelijkheid, voorheen z.g. "Au Grand Chic". Beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.
Opgetrokken volgens kadaster in 1934 en gesigneerd "S.R. SMIS ARCHITECT" (Oostende) boven de private ingang zijde Christinastraat, ter vervanging van de 19de-eeuwse herberg "in ‘t Kuipertje". De toenmalige eigenaar is Prosper Theirssen, kleermaker te Oostende, die het appartement als opbrengsteigendom laat optrekken. De bouw van dit pand betekent de eerste belangrijke opdracht voor de toen nog jonge architect. In deze constructie van gewapend beton voorziet Smis geen enkel steunpunt in de hoek met de straat, wat in die tijd de nodige vraagtekens opriep qua stabiliteit. De literatuur vermeldt als toeleveraars de S.A. Etablissement Rooryck Frères (Oostende) voor de gevelbekleding en de firma Van Rolleghem - Inghelbrecht (Oostende) voor het schrijnwerk en de binnenaankleding.
L-vormig hoekpand van vier bouwlagen onder plat dak. Constructie van gewapend beton; strak gevelparement van gele sierbaksteen met verzorgd voegwerk (linteelvoegen) en gebruik van simili voor dorpels, penanten en onderbouw (zijde Christinastraat); zwarte sierpannen voor dakrand. Afgeronde hoekpartij, benadrukt door verhoogde en opengewerkte borstwering. Rechthoekige en omlopende vensterregisters; bewaard schrijnwerk met typerende horizontaliserende roedeverdeling. Begane grond met aangepaste winkelpui op de hoek. Licht verdiepte onderbouw met privé-ingang naar appartementen zijde Christinastraat. Benadrukt door gebruik van baksteen in decoratief streks verband en bekleding met zwarte vierkante tegels op afgeronde muur rechts van inkom. Rechthoekige deels beglaasde deur voorzien van gestileerd ijzeren hekken.
Interieur. Verdwenen binneninrichting van de handelszaak op de hoek. Toegang tot appartementen via gang met tweekleurige tegelvloer en imitatiehouten lambrisering. Trappenhuis met houten slingertrap en lambrisering met imitatiehouten panelen in getrapte belijning, hier en daar opengewerkt door patrijspoortvormige openingen. Eén appartement per verdieping.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002365 en W/01961.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1934/6.
BONNEURE F. (red.), Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, deel 1, Kortrijk, 1992, p. 113.
DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 16, 36.
HOSTYN N., Architecten en architectuur te Oostende tijdens het Interbellum - 11, in De Plate, 1991, p. 118-120.
QUEILLE G., Ostende capitale de la côte. Le réveil de la "Reine des Plage", in Bâtir, jg. 5, nr 43, 1936, p. 711.
VAN DE PERRE D., Op de grens van twee werelden. Beeld van het architectuuronderwijs aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in de periode 1919-1965/1974, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen - Monumentenzorg en Cultuurpatrimonium, 2003, p. 70, 75.

Bron: Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Adolf Buylstraat

Adolf Buylstraat (Oostende)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.