Spaans Huisje

• is aangeduid als beschermd monument Spaans Huisje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spaans Huisje

Beschrijving

"Spaans Huisje", arbeidershuisje uit 1741 (zie voorheen jaartal onder ontlastingsbogen). Eén van de laatste materiële getuigen van de pretoeristische periode in Oostende. Misleidende benaming naar de 17de-eeuwse "Spaanse tijd". In de vroege 20ste eeuw tijdlang uitgebaat als wasserij en snoep- en speelgoedwinkel. In 1982 aangekocht door het stadsbestuur met de bedoeling er een sociaal-culturele bestemming aan te geven. Door bouw van aanpalend appartementsgebouw in 1984 genoodzaakt tot afbraak, dit na documentering. In 2000-2001 heropgebouwd en gereconstrueerd deels met het opgeslagen afbraakmateriaal in 2000-2001. Breedhuis van twee bouwlagen en twee/drie traveeën onder pannen zadeldak. Geschilderde en verankerde baksteenbouw op gepekte plint onder trapgevel met natuurstenen afdekplaatjes. Rechthoekige, houten schuifkozijnen onder getoogde ontlastingsboog; witgeschilderd houtwerk; deels beluikt. Rechthoekige deur onder getoogde ontlastingsboog.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda