Brouwerswoning van brouwerij Het Kruis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam 't Brouwershuis
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Christinastraat
Locatie Christinastraat 86, Oostende (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Art-nouveau-brouwershuis Het Kruis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Brouwerswoning van brouwerij Het Kruis

Deze bescherming is geldig sinds 05-03-2001.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

* Christinastraat nr. 86. Z.g. " 't Brouwershuis", brouwerswoning van de voormalige brouwerij "HET KRUIS" (cf. gevelopschrift) in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect C. Pil (Oostende) uit 1902. Beschermd als monument bij M.B. van 5/03/2001.
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond; leien mansardedak met rechts dakvenster onder afgeknot puntgeveltje. Arduinen sokkel waarin links een getoogde en betraliede kelderopening. Gevelparement van witte, geglazuurde siersteen, verlevendigd door middel van groene banden, knopmotieven en boogvelden waarin tegeltableaus met florale motieven en opschriften "'T BROUWERSHUIS", "BROUWERIJ" en "HET KRUIS", afkomstig van de Hasseltse "Manufacture de Céramiques Décoratives".
Gebruik van Euvillesteen voor gestileerde omlijstingen van de muuropeningen. Rechterrisaliet met op de begane grond een drieledige en verdiepte winkelpui onder een segmentboog waaraan een houten rolluik en een fraai gietijzeren hek waarin initialen "B.P."; verdieping met balkon met deurvenster onder korfboog en uitgevend op een arduinen balkon waaraan een fraai uitgewerkte art-nouveauleuning; bekronende schoudergevel met arduinen aflijning en vaasbekroningen. Rechthoekige vensters tussen gegroefde en gestileerde pilasters en onder rechte kroonlijst; deur in dito omlijsting, deels beglaasd en voorzien van fraai art-nouveausmeedwerk.
Interieur: kelder met troggewelven waarboven verhoogde begane grond met gang- en traphal met geprofileerd stucplafond en gestileerde kraagstukken; enfilade van vertrekken met behouden panneeldeuren, raam-, hang- en sluitwerk; verdieping met salon waarin behouden marmeren schouw en plankenvloer met tapijtbeschildering.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002135 en W/01680.

Bron: Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans

Relaties

maakt deel uit van Christinastraat

Christinastraat (Oostende)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.