School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Scholengebouw

Stedelijke Kunstacademie en Stedelijke Basisschool H. Conscience met kleuterafdeling.
Oorspronkelijk als "School nr. 6 - Westerkwartier" gebouwd naar ontwerp van stadsingenieur A. Verraert (Oostende) in gebruik genomen op 26 september 1909; toen nog volledig vrijstaand op het driehoekig perceel begrensd door Dokter Verhaeghestraat ten zuiden, Stuiverstraat ten noorden en Honoré Borgersstraat ten westen. Neoclassicistisch getint gebouwencomplex: drie aan elkaar gekoppelde L-vormige vleugels van één à twee bouwlagen onder pannen schild- (nok loodrecht op straat) en zadeldaken (nok evenwijdig met straat), respectievelijk oorspronkelijk "STADSJONGENSCHOOL", "STADSMEISJESSCHOOL" en "BEWAARSCHOOL", zie opschriften. Tussenliggende speelplaatsen onder meer beboomd. "Bewaarschool" met bijkomende lage vleugel onder mansardedak aan Stuiverstraat (nummer 81) waar onder meer ook speelplaats op uitgeeft, zie muur met hekbekroning tussen postamenten. Lijstgevels van donkere baksteen met gebruik van lichtere bakstenen voor horizontale banden; arduinen plint, onderdorpels en puilijst; lelie-ankers. Ritmerende muurvakken met getoogde muuropeningen. Hoofdgevel van drieëntwintig + vier blinde traveeën; drie traveeën tellende inkompartijen van haaks op straat ingeplante lange klassenvleugels, onder meer met twee bouwlagen voor jongens- en meisjesafdeling, benadrukt door driehoekig fronton met stadswapen. Traditioneel, eenvoudig schoolinterieur; vroegere turnzaal, nu atelier, met ijzeren spant.

• HOSTYN N., Oostendse bouwmeesters. Auguste Verraert, in De Plate, sept. 1977, p. 4-6.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 1, Brugge, 1983, nr. 116.