Hoekpand ontworpen door A. Daniëls

Beschrijving

Hoekpand opgetrokken in 1929 naar ontwerp van de Oostendse architect A. Daniëls (zie signering in plint) aanleunend bij zowel de art-decostijl als de nieuwe zakelijkheid. In 1953 wordt de gemeenschappelijke tuin met nummer 11/2 in twee gedeeld, in 1956 wordt de kelderopening vergroot en in 1960 wordt achteraan een tekenbureel voor aannemer Inghelbrecht ingericht. Thans (2004) is het hoekpand ingericht als "bed and breakfast".

Pand bestaande uit souterrain, twee bouwlagen en vier + één hoek- + drie traveeën onder gemansardeerd schilddak (mechanische pannen); thans verdwenen nokruiters. Risaliserende lijstgevel in verzorgd bakstenen metselverband met verwerking van simili voor onder meer omlijstingen, hoekpartij en driedelig dakvenster; arduinen plint. Benadrukte hoektravee met nieuw ingebrachte garagepoort waarboven gebogen, beglaasde trapkast aansluitend bij brede dakkapel onder gebogen geprofileerde kroonlijst met gestrekte uiteinden. Houten gootlijst op platte consoles. Rechthoekige muuropeningen onder meer met afgeschuinde bovenhoeken. Getrapte omlijsting voor verdiepte deurvensters voorzien van gietijzeren leuning met gestileerde geometrische motieven, op bovenverdieping. Getraliede kelderopeningen. Vernieuwd schrijnwerk naar oorspronkelijk model. Deur met beglaasde indeling voorzien van gietijzeren hekwerk. Vierkant bovenlicht.

Interieur. Grotendeels behouden indeling; deels vernieuwde aankleding in functie van inrichting als "bed and breakfast " met respect voor het oorspronkelijk model van onder meer houtwerk, metaalwerk en glas-in-loodinvullingen. Inkom met centrale gang voorzien van fraaie originele mozaïekvloer. Links, via drie afgeronde marmeren treden overgaand in ronde trapzaal met gelijkaardige mozaïekvloer waarin centraal ster- en rosasmotief. Houten slinger-en bordestrap met gecanneleerde trappaal op achtzijdige basis. Rechts, toegang tot octogonale centrale hal waarop overige kamers van bel-etage uitkomen; dito mozaïekvloer en hoge lambrisering (vlakke briefpaneelvorm). Deels beglaasde binnendeuren met waaiervormig indeling voor rondbogige bovenlichten. Achterliggende zitplaats met behouden parketvloer in geometrisch vlechtverband. Nieuw ingerichte keuken met eetplaats. Bovenverdieping met centrale gang waarop nieuw ingerichte gastenvertrekken (slaap- en badkamers) uitkomen. Binnendeuren met driedelig beglaasd bovenlicht met afgeschuinde hoeken. Houten slingertrap naar zolderverdieping.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende 6, 1907/40, 1929/1, 1933/3, 1940/2, 1953/17.
  • Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1956/407, 1960/300.
  • BONNEURE F. (red.), Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, deel 1, Kortrijk, 1992, p. 77, 113, 140.
  • DUFLOU V., Flora-Leopoldpark (4-slot), in Gidsenblad Lange Nelle, 1998, p. 119-128.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda