Klooster en school van het Heilig Graf

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Kloosterstraat
Locatie Kloosterstraat 9, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster en school van het Heilig Graf

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

In 1837 kopen de kanunnikessen van het Heilig Graf de woning die de resten bevat van het voormalige klooster van Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen, en beginnen er een pensionaat. In 1842 wordt de Sint-Jozefkapel gebouwd. Het pensionaat wordt vergroot in 1864, de neogotische gevel dateert van 1909. Van deze gebouwen rest alleen de neogotische straatvleugel; de overige gebouwen verdwenen in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw, en werden vervangen door recente schoolgebouwen.

Bakstenen gebouw op een breukstenen plint, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met octoganale, torenachtige uitbouw op de rechterhoek onder naaldspits (leien). De eerste travee is een puntgevel, waarbinnen het portaal: neogotisch gedrukt spitsboogportaal in een geprofileerde, hardstenen omlijsting; de travee is afgewerkt met baksteenlisenen. De twee rechtertraveeën eveneens samen onder een puntgevel, afgewerkt met gedrukte spitsbooglisenen. De toren is afgewerkt met hardstenen hoekbanden. Getoogde vensters (kruis- en kloosterkozijnen) met hardstenen afwerking.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bilzen

Bilzen (Bilzen)

is gerelateerd aan Kloostermuur

Kloosterwal zonder nummer, Jazz Bilzenplein zonder nummer, Bilzen (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.