Villa's Elise en Hélène

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Elise

Beschrijving

VILLA ELISE, zie inscriptie. Art-decogetint appartementsgebouwtje uit het interbellum, ter hoogte van souterrain onduidelijk gesigneerd. Vermoedelijk verbouwing van twee eclectische panden oorspronkelijk als samenstel met behouden nummer 31, VILLA HÉLÈNE; het laatste mogelijk toen ook verhoogd met twee bouwlagen.

Souterrain, vijf bouwlagen en vier onregelmatige traveeën onder plat dak (nok evenwijdig met straat). Gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel getypeerd door friezen met gestileerde, deels vergulde bloemmotieven. Trapezoïdale erkers boven de twee bel-etagevensters. Getrapte en getande gevelbekroning.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

In 1928 werd het pand omgebouwd van twee woningen tot pension Villa Elise. Dit gebeurde door aannemers "Gebroeders De Gryse" (Alfred, Maurits en Henri) naar ontwerp van architect Schaap. Zie twee inscripties op ooghoogte, onder de naam van de villa en rechts van de ingang.
  • Informatie verstrekt door kleinzoon van de aannemer.