erfgoedobject

Appartementsgebouw

bouwkundig element
ID
55447
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55447

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Appartementsgebouw van vier traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak met 19de-eeuwse kern, aangepast en verhoogd met twee bouwlagen in interbellum. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel voorzien van schijnvoegen, oorspronkelijk met getrapt gevelfront. Rechthoekige muuropeningen; in tweede bouwlaag deurvenster met arduinen omlijsting onder rechte kroonlijst op consoles. Balkon met balustrade op gegroefde consoles aansluitend op arduinen deuromlijsting op begane grond. Centraal op eerste verdieping een Mariabeeldje onder schelpbekroning. Twee winkelpuien op begane grond, rechts aansluitend bij nummer 2.


Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Lift

In de inkom- en traphal is in een open schacht een Otis-personenlift geïntegreerd. Deze elektrische lift uit 1938 is bestemd voor drie personen (nominale last 320 kg) en telt vijf stopplaatsen. Een twee meter hoge metalen borstwering schermt de open liftschacht af. De bordesdeuren op de diverse verdiepingen zijn stalen vouwdeuren. Ook de bijhorende oproepknoppen met Otis-logo zijn identiek. De houten liftkooi met metalen ophangsysteem wordt afgesloten met een stalen vouwdeur met koperen handgreep. In de houten kooiwanden steken glasramen en zijn bovenaan verluchtingsopeningen voorzien. Centraal in het houten plafond steekt een verlichtingselement. Links van de kooideur bevindt zich een metalen bedieningspaneel met zendknoppen. Een naamplaatje verwijst naar de liftenbouwer Otis. De liftinstallatie in de machinekamer werd in 2010 vernieuwd.

  • Informatie verkregen van een mede-eigenaar (18 oktober 2021).
Auteurs: Becuwe, Frank
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Appartementsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55447 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.