erfgoedobject

Winkel

bouwkundig element
ID
55460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55460

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Winkel met houten pui
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig winkelpand met houten pui.

Het perceel waarop het winkelhuis (nu café) op nummer 3 zich bevindt, is een perceel dat bij het slechten van de oude vestingen rond Oostende is vrijgekomen en in 1874-1875 wordt verkaveld. Het perceel wordt aangekocht door aannemer Joannes Brys uit Bredene, die er in 1875 een huis op bouwt, wellicht met de bedoeling het meteen door te verkopen. Tijdens het interbellum, wanneer de handel in Oostende een grote opbloei kent, wordt het huis voorzien van een art-decogetint gecementeerd gevelparement, met als blikvanger een fraaie houten winkelpui met fijne roedeverdeling. 

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Bepleisterd en beschilderd gevelparement met simili voor dorpels; arduinen plint; houten gootlijst op klossen. Rechtertravee met brede, afgeronde erker met bekronend balkon waaraan geajoureerde borstwering. Rechthoekige vensters met behouden houtwerk (schuif- en T-vensters); gecementeerde bovenomlijsting met florale art-decomotieven.
Fraaie houten winkelpui over de hele benedenverdieping. Pui ontworpen volgens de 19de-eeuwse traditie, met een bekronende lijst met sierelementen ter hoogte van de pilasters die de traveeën afboorden. Deur naar bovenliggende appartementen bevindt zich links; centraal tussen de grote, aan de hoeken afgeronde etalagevensters bevindt zich de verdiepte winkeldeur. Opvallend bij deze winkelpui is de fijne roedeverdeling met een weerkerend ovaalpatroon, gebruikt voor de bovenlichten van de pui en van de zijdeur en voor de beglazing van de centrale deur.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archiefnummers DW002366 en W/01962.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1876/25.
  • VAN CAILLIE A. 1985: Oud Oostende in Beeld, deel 2, Brugge, nummers 36 A, 37 A, 175.
  • VAN CAILLIE A. 1991: Oud Oostende in Beeld, deel 5, Blankenberge, nummer 27.

Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.