Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel

• is aangeduid als beschermd monument Winkel met houten pui

Voormalig winkelpand met houten pui.

Het perceel waarop het winkelhuis (nu café) op nummer 3 zich bevindt, is een perceel dat bij het slechten van de oude vestingen rond Oostende is vrijgekomen en in 1874-1875 wordt verkaveld. Het perceel wordt aangekocht door aannemer Joannes Brys uit Bredene, die er in 1875 een huis op bouwt, wellicht met de bedoeling het meteen door te verkopen. Tijdens het interbellum, wanneer de handel in Oostende een grote opbloei kent, wordt het huis voorzien van een art-decogetint gecementeerd gevelparement, met als blikvanger een fraaie houten winkelpui met fijne roedeverdeling.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Bepleisterd en beschilderd gevelparement met simili voor dorpels; arduinen plint; houten gootlijst op klossen. Rechtertravee met brede, afgeronde erker met bekronend balkon waaraan geajoureerde borstwering. Rechthoekige vensters met behouden houtwerk (schuif- en T-vensters); gecementeerde bovenomlijsting met florale art-decomotieven.
Fraaie houten winkelpui over de hele benedenverdieping. Pui ontworpen volgens de 19de-eeuwse traditie, met een bekronende lijst met sierelementen ter hoogte van de pilasters die de traveeën afboorden. Deur naar bovenliggende appartementen bevindt zich links; centraal tussen de grote, aan de hoeken afgeronde etalagevensters bevindt zich de verdiepte winkeldeur. Opvallend bij deze winkelpui is de fijne roedeverdeling met een weerkerend ovaalpatroon, gebruikt voor de bovenlichten van de pui en van de zijdeur en voor de beglazing van de centrale deur.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archiefnummers DW002366 en W/01962.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1876/25.
  • VAN CAILLIE A. 1985: Oud Oostende in Beeld, deel 2, Brugge, nummers 36 A, 37 A, 175.