Teksten van Technisch Lagere Hoofdschool voor jongens

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5547

Technisch Lagere Hoofdschool voor jongens ()

Samenstel van twee neoclassicistische panden uit de eerste helft van de 19de eeuw, een dubbelhuis van zes traveeën en een enkelhuis van drie traveeën, elk drie bouwlagen hoog onder een later mansardedak. Het dubbelhuis werd volgens de bouwaanvraag uit 1837 in opdracht van Louis J. Heirman verhoogd met de derde bouwlaag.

De panden werden in 1914 aangekocht door de stad Antwerpen, die hier na de Eerste Wereldoorlog de Technisch Lagere Hoofdschool voor jongens vestigde. Deze 'dagberoepsschool' opgericht in 1922, betrok aanvankelijk lokalen in de Stedelijke Nijverheidsschool aan de Paardenmarkt. Stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen tekende al in 1919 de plannen voor de aanpassing van de bestaande gebouwen, en de uitbreiding met een atelier- en klassenvleugel op de binnenplaats, die werden uitgevoerd in 1922-1924. Later volgden nog meerdere uitbreidingen. Het complex werd gesloopt voor de bouw van de Plantijn Hogeschool omstreeks 2000.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, geleed door de puilijst, en gemarkeerd door een inkomrisaliet in de middenas. Registers van rechthoekige vensters met leuningen op de eerste, en onderdorpels op de tweede verdieping. De drie rechter traveeën onderscheiden zich door geriemde vensteromlijstingen en doorlopende lekdrempels. Kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1837#170, dossiers MA#83898 en MA#83921, plannen 697#4628-4637.
  • VAN DAELE H. 1969: 150 jaar Stedelijk Onderwijs te Antwerpen 1819-1969, Antwerpen, 154-155.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Technisch Lagere Hoofdschool voor jongens [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297443 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Dubbelhuis van negen traveën en drie bouwlagen onder later (?) mansardedak, waarin negen licht getoogde dakvensters met gebogen waterlijstjes. Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw, blijkbaar met later aangebrachte zijvleugel (andere uitwerking). Deurtravee geaccentueerd door middenrisialiet. Brede markante puilijst; eenvoudige rechthoekige vensters met leuningen (tweede bouwlaag) en paneelwerk (derde bouwlaag). Drie rechtse traveeën met geriemde vensteromlijstingen en doorlopende lekdrempels. Kroonlijst op klossen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Technisch Lagere Hoofdschool voor jongens [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5547 (geraadpleegd op ).