erfgoedobject

Art-nouveauwinkelpand

bouwkundig element
ID
55507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55507

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Kaaistraat nr. 31. Fraai art nouveauwinkelpand uit 1903 naar ontwerp van architect A. de Doncquers (Oostende). Beschermd als monument bij M.B. van 5/03/2001.
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen op een verhoogde begane grond en onder een leien mansardedak waarin drie dakkapellen. Arduinen plint waarin twee getoogde kelderopeningen waarboven een gevelparement van witte, geglazuurde siersteen, verlevendigd door middel van bruine banden en tegeltableaus van de Hasseltse "Manufacture de Céramiques Décoratives-Majoliques de Hasselt", met irissen op de centrale bovenpenanten en onder de kroonlijst. Rijkelijk gebruik van arduin voor winkelpui en voor de borstwering en omlijstingen van de (deur)vensters. Typerende art-nouveauvormentaal cf. florale motieven en z.g. zweepslagmotief. Centrale erker, geflankeerd door een doorlopend balkon op fijne gietijzeren consoles met dito leuning. Gekoppelde vensters tussen gegroefde en/of ronde pilasters; op bovenverdieping onder mijterboogvormig waterlijstje. Drieledige winkelpui met verdiepte inkompartij waarin twee houten, deels beglaasde winkeldeuren met typerend art-nouveaumotief op de onderpanelen. Links en rechts van de winkelpui dito deuren, voorzien van fraai gietijzeren hekwerk.
Interieur: vernieuwde winkelruimte. De rechterdeur geeft via een lange gang toegang tot de grotendeels aangepaste achterbouwen. De linkerdeur geeft toegang tot de gang naar de bovenliggende woonvertrekken. Gang met mozaïekvloer en zwart/bruine marmeren lambrisering waarboven bepleisterde muurpartijen met geprofileerd lijstwerk en deels gecanneleerde Ionische pilasters; plafond met grove tandlijst. Op het einde van de gang leidt een houten trap met gestileerde trappaal en balusterleuning naar de bovenverdiepingen. Eerste verdieping met centrale gang, evenwijdig aan de Kaaistraat en voorzien van een lambrisering van het type "incrusta". Langsheen straatzijde: salon in neobarokstijl met o.m. houten paneellambrisering met gegroefde en gestileerde pilasters onder geprofileerde lijst met leeuwenhoofden met bronzen ring in de muil. Dito uitgewerkte schouw met bronzen beslag op casementen van schouwmantel- en balk; schouwboezem met kopie naar het in 1641 door Rembrandt geschilderde "Portret van Nicolaas van Bambeeck" (Brussel, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, cat. nr. 367). Parketvloer met aflijnend meandermotief; zoldering met kinder- en moerbalken, l.g. op gesculpteerd sleutelstuk. Doorgang naar tweede salon onder entablement op vierkante en ronde zuilen met gecanneleerde basis en met Corinthisch kapiteel waarop kroonlijst met leeuwenkoppen en bronzen beslag onder een onderbroken rondboogfronton. Tweede salon met eenvoudig stucplafond en behouden neobarokke marmeren schouw. Enfilade van kleinere vertrekken aan de andere zijde van de gang (achtergevel). Overige verdiepingen met gelijkaardige indeling maar met soberder en grotendeels aangepast interieur.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002135, W/00466 en W/00972.
BROWN C.; KELCH J.; VAN THIEL P., Rembrandt : De Meester & zijn Werkplaats, schilderijen, tentoonstellingscatalogus Amsterdam, 1991, p. 226-228, nr. 34.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Art-nouveauwinkelpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55507 (Geraadpleegd op 25-02-2021)