Appartementsgebouw met winkel

Beschrijving

Appartementsgebouw met geïntegreerd winkelhuis in "romantiserende" art-decostijl door de architecten Charles Pil en Henri Carbon. Opgetrokken volgens kadaster in 1924-1925 in opdracht van het echtpaar (later weduwe) De Waele, ouders van de huidige eigenaar, na afbraak van enkele panden en wijzigingen van perceelsgrenzen.

Hoekpand van twee (zijde Kapellestraat) + een (hoek) + vier (zijde Sint-Sebastiaanstraat) traveeën en zes bouwlagen, met entresol; leien pseudo-mansardedak waarin rondbogige dakkapellen. Gecementeerd gevelparement, gedomineerd door doorlopende gebogen hoekerker, uitlopend in loggia onder plat dak met geajoureerde borstwering. Levendige gevelritmering door in- en uitzwenkende gevelvlakken. Ondiepe erkers op uitgelengde gestileerde consoles ter hoogte van entresol en voorzien van bekronende rondboogfrontons. Rechthoekige muuropeningen; bewaard schrijnwerk met typerende gekruiste roedeverdeling in bovenlichten. Aangepaste winkelruimte op begane grond (thans bankinstelling). Fraai uitgewerkte privé-toegang naar appartementen zijde Sint-Sebastiaanstraat: onderbouw in granito. Rechthoekige deels beglaasde deur voorzien van gestileerd ijzeren hekwerk; aan weerszijden zijlichten voorzien van gelijkaardig hekwerk.

Interieur. Het interieur bewaart grotendeels zijn oorspronkelijke indeling (één appartement per verdieping) en aankleding. Toegang tot appartementen via tochtportaal en vleugeldeur met accoladeboogvormige beglazing en grote roedeverdeling; zijlichten deels beglaasd (drielobmotief) en bovenlicht eveneens met grote roedeverdeling.

Trappenhuis met mozaïekvloer (onder meer decoratieve fries) en tweekleurige marmeren lambrisering. Bordestrap in granito met gelijkaardige mozaïekvloer op overlopen; fraaie opengewerkte metalen leuning voorzien van houten handgreep. In wand van traphal ingewerkte schotellift. Centraal behouden fraaie liftkooi met lift. Personenlift merk "Otis", geïnstalleerd in 1925 (zie offerte van 1924) door de "S.A. Compagnie belge des Ascenseurs Otis". Fabricatienummer LG 407, max. hefvermogen 300 kg of 4 personen, nominale snelheid: 0,75 m/s (oorspronkelijk: 0,60 m/s), hefhoogte: 18 m (5 stopplaatsen). Oorspronkelijke installatie bewaard maar met vervanging van motor en relaisbord in ca. 1954 (na de grote overstroming in Oostende) door gesloten elektrische motor 'Jaspar', nr 58528, 3,5 pk, 1000 T/m. Kabeltrommel. Tegengewicht. Open liftschacht met ronde stalen geleiders en afsluiting door middel van ijzeren netwerk. IJzeren accordeondeuren. Oorspronkelijke roepknoppen. Liftkooi in gebeitste eik met koepel, geslepen glas en spiegels. Dennenhouten vloer met linoleum. Ronde plafondlamp met halve bol in mat glas. Oorspronkelijke verticale knoppendoos. De kooi is opgehangen aan een ijzeren arcade in profielijzer die voorzien is van de geleiderschoenen en "parachute"-systeem gecontroleerd door een snelheidsregulator (in de machinekamer).

Toegang tot appartementen vanuit trap- en lifthal via nieuwe brandvrije toegangsdeur. Centrale gang waarop diverse vertrekken uitkomen, uitlopend op naast elkaar gelegen leefruimtes met ligging aan de straatzijden. Behouden houtwerk van onder meer parketvloeren; binnendeuren voorzien van gelijkaardige accoladeboogvormige beglazing met grote roedeverdeling, met gebogen belijning in leefruimtes. Later aangebrachte en goed geïntegreerde binnenbeglazing.

Naar verluidt appartement voorheen gemeubileerd door Kunstwerkstede Gebroeders De Coene uit Kortrijk.

• Afdeling Ruimteijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002365 en W/01961.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1925/9.
  • BONNEURE F. (red.), Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, deel 3, Kortrijk, 1994, p. 53.
  • MEULEMEESTER J.L., Pil, Carolus (Charles) Ludovicus, in : Nationaal Biografisch Woordenboek, 15, 1996, p. 596-598.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda