erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5553   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5553

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis dat in kern minstens opklimt tot de late 18de of de vroege 19de eeuw, en in 1832 in opdracht van de heer De Bruyn in neoclassicistische stijl werd aangepast, naar een ontwerp door de architect Joseph Lemineur. Van deze laatste zijn in Antwerpen activiteiten aanwijsbaar tijdens het tweede kwart van de 19de eeuw. De aanpassingswerken betroffen het toevoegen van de deuromlijsting, schijnvoegen, puilijst en venstertralies op de begane grond, en de onderdorpels van de vensters. Later werden nog stucomlijstingen aangebracht en de vensters van de tweede verdieping verhoogd.

Met een gevelbreedte van vier traveeƫn omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak met centrale dakkapel, vandaag onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Inkomdeur in hardstenen omlijsting met gestrekte waterlijst in de linker travee. Vensters met individuele lekdrempel en onderdorpel, op de bovenverdiepingen voorzien van smeedijzeren parapetten met rozet en gekruiste pijlen te dateren in 1832, gevat in latere, geriemde omlijstingen met sleutel. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeƫindiging. Houten vleugeldeur met bovenlicht; tot deur verlaagd venster in de rechter travee.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1832#79.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5553 (Geraadpleegd op 25-05-2020)