Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Burgerhuis dat in kern minstens opklimt tot de late 18de of de vroege 19de eeuw, en in 1832 in opdracht van de heer De Bruyn in neoclassicistische stijl werd aangepast, naar een ontwerp door de architect Joseph-Michel Lemineur. Van deze laatste zijn in Antwerpen activiteiten aanwijsbaar tijdens het tweede kwart van de 19de eeuw. De aanpassingswerken betroffen het toevoegen van de deuromlijsting, schijnvoegen, puilijst en venstertralies op de begane grond, en de onderdorpels van de vensters. Later werden nog stucomlijstingen aangebracht en de vensters van de tweede verdieping verhoogd.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak met centrale dakkapel, vandaag onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Inkomdeur in hardstenen omlijsting met gestrekte waterlijst in de linker travee. Vensters met individuele lekdrempel en onderdorpel, op de bovenverdiepingen voorzien van smeedijzeren parapetten met rozet en gekruiste pijlen te dateren in 1832, gevat in latere, geriemde omlijstingen met sleutel. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Houten vleugeldeur met bovenlicht; tot deur verlaagd venster in de rechter travee.

Auteurs:  Braeken, Jo

Huis ()

Herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, te dateren in de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met begane grond verlevendigd met imitatievoegen en afgelijnd door een brede puilijst. Rechthoekige vensters met traliewerk op benedenverdieping, op de bovenverdieping met empire-leuningen en gevat in geriemde omlijstingen met sleutels en lekdrempels met panelen. Links een vlakke deuromlijsting onder de gekorniste puilijst, vleugeldeur met bovenlicht; in de laatste travee, rechthoekige deur met een bovenlicht (verbouwd venster?).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine