Burgerhuis met vermoedelijk oude kern, dat volgens de bouwaanvraag uit 1857 in opdracht van de makelaar Jean-Baptiste Stappaerts-Ceulemans in Louis-Philippestijl werd aangepast. De werken, waarvan ontwerper noch aannemer uit het bouwdossier vallen af te leiden, betroffen het toevoegen van het poortrisaliet en de mezzanine.
Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen en een mezzanine, onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, later gecementeerd in imitatie-natuursteen, rust de lijstgevel op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Het brede zijrisaliet wordt op de begane grond gemarkeerd door de rondboogpoort in hardstenen omlijsting met kwarthol geprofileerd beloop, waterlijst en voluutsleutel, gevat tussen ingediepte pilasters. Hierbij sluiten de zware voluutconsoles van het balkon aan, met een later vernieuwde ijzeren borstwering; het gevelontwerp toont een ijzeren hek tussen bewerkte postamenten. Ook de bovenverdieping werd oorspronkelijk geflankeerd door ingediepte pilasters, waarvan enkel het kapiteel bewaard is, en een vensteromlijsting met sluitsteen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten, op de bovenverdieping doorgetrokken lekdrempels en gietijzeren parapetten met palmet. De mezzanine met liggende rechthoekige vensters vormt de gevelbeëindiging, gemarkeerd door de gelede architraaf en de houten kroonlijst met tandlijst, gekornist op uitgelengde voluutconsoles in het risaliet. Houten vleugeldeur met radiale ijzeren tracering in de waaier, gietijzeren voetschraper en smeedijzeren tralies.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204024 (geraadpleegd op ).
Diephuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (kunstleien), vermoedelijk met oudere kern; bouwtoelating voor de poorttravee en de halve verdieping van 1857. Gecementeerde lijstgevel met imitatievoegen; risaliet gemarkeerd door pilasters eindigend op zware rijk versierde voluten onder de gekorniste kroonlijst met tandlijst. Hoge rechthoekige getraliede of van leuningen voorziene vensters. Geprofileerde rondboogomlijsting van arduin met gegroefde sleutel; geflankeerd door de bewerkte consoles van het balkon met een fraaie gietijzeren leuning. Vleugeldeur met sierlijk waaier.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5554 (geraadpleegd op ).