Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Kapellestraat
Locatie Kapellestraat 95, Oostende (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 06-09-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Kapellestraat nr. 95-95A-95B. Voormalig herenhuis in neoclassicistische stijl, boven de deur gedateerd 1887 (cartouche); nu winkelpand waarvan bovenverdiepingen ingericht als gemeenschappelijke woonruimte (vluchthuis voor vrouwen). Beschermd als monument bij M.B. van 6/09/2002.
Volgens het kadasterarchief staat hier in 1835 een herenhuis met achterliggende tuin uitgevend op een koetshuis aan de Christinastraat. De mutatieschets van 1888 vermeldt de nieuwe eigenaar, brouwer Ed. Jean, die het pand koopt van Isabelle Ocket. Ed. Jean sloopt het oude pand en bouwt een nieuw herenhuis - "reconstruction totale" - maar het koetshuis aan de Christinastraat ondergaat geen wijzigingen.
Inmiddels is het koetshuis door nieuwe bouw vervangen; ook het voormalige herenhuis is aan tuinzijde aangepast.
Dubbelhuis met drie bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat). Gecementeerde lijstgevel met verwerking van arduin voor plint, puilijst, onderdorpels en deuromlijsting. Verticale belijning cf. centraal deurrisaliet onder gebogen fronton en kolossale pilasters - Corinthische kapitelen in het midden - van de bovenverdiepingen. Anderzijds, puilijst overgaand in centraal balusterbalkon op uitgewerkte consoles, hoofdgestel met gelede architraaf, spiegels tussen de uitgelengde consoles eindigend op palmet, tandlijst en gootlijst op klossen. Rechthoekige bovenvensters; versierde borstweringen onder meer met schijfmotieven; ruiten en medaillons als respectievelijke bekroningen. Laatst genoemde meer benadrukt in het risaliet cf. balkonvenster onder gebogen fronton doorbroken door palmet en vrouwenhoofd. Behouden T-ramen onder meer met tandlijst en pilastervormig uitgewerkte middenstijl. Rechthoekige, monumentale deur in geriemde omlijsting tussen geblokte pilasters; gietijzeren voetschraper links en rechts. Verzorgd houtwerk cf. vleugeldeur met panelen. Links en rechts van de deur zijn het oorspronkelijke souterrain en de bel-etage (met de salons) sinds de jaren 1960 verbouwd tot winkelpuien met bovenliggend entresol.
Het interieur bewaart grotendeels de vestibule en de keizerstrap. Vestibule: mozaïekvloer, bordes van witte marmer, dito plint, bepleisterde wanden geritmeerd door pilasters waartussen spiegels voorzien van rozetten in de hoeken, en met lijstwerk belijnd stucplafond op klossen. Trappenhuis: soortgelijk versierde wanden, en aangepast trappenlicht dat evenwel de oorspronkelijke beglazing met geëtste tuinvoorstelling - onder meer triomfboog - behoudt. Houten keizerstrap: opengewerkte leuningen met balusters, acanthusbladeren, hopbellen en gerst als verwijzing naar het beroep van de bouwheer, en ter hoogte van de eerste verdieping een koppel duiven als sluitstuk. Op de eerste verdieping is de oorspronkelijke indeling nog herkenbaar als een enfilade van vertrekken rondom het trappenhuis; zij bewaren drie neoclassicistisch getinte schouwmantels, twee van zwarte en donkerrode marmer, en één van grijszwarte marmer met zuiltjes. Laatst genoemde bevindt zich in een vertrek met rijk uitgewerkt stucplafond; soortgelijk pleisterwerk mogelijk nog aanwezig boven de recentere, lager ingebrachte plafonds in de andere kamers. Oorspronkelijke binnendeuren sporadisch bewaard, onder meer twee met beglaasd bovenvak voorzien van geëtste vaasvoorstelling (bel-etage en eerste verdieping).

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002191 en W/01814.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1ste Afdeling, Sectie A, 1835, 1888.

Bron: Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kapellestraat

Kapellestraat (Oostende)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.