Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Brabantstraat. Oorspronkelijk eenheidsbebouwing met classicistische inslag behorend bij nummer 4 (gesloopt eind jaren 1990), vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Teruggaand op zogenaamd "De Bank", zetel van een bank- en verzekeringsmaatschappij in 1781 gesticht en het jaar erop gebouwd door de Schotse bankier G. Herries. In 1904 gesplitst in twee eigendommen en aangepast onder meer aan gevel en achterbouw; verbouwd in 1938. Hoekpand van oorspronkelijk twee maal zes traveeën, nu drie + zes traveeën en drie bouwlagen op verhoogde begane grond onder pseudo-mansardedak (leien). Houten dakkapellen onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. Bakstenen lijstgevel op hoge plint in zandsteen met imitatiebanden en rechthoekige kelderopeningen. Geblokte kolossale pilaster van arduin en hoekband in zandsteen. Entablement met steigergaten. Later aangebrachte erker op gegroefde voluutconsoles. Rechthoekige muuropeningen voorzien van ontlastingsboog in baksteen; in tweede bouwlaag met balustrades. Rondboogvormige deur in neobarokke omlijsting van Euvillesteen.

Interieur. Bewaarde stucplafonds en marmeren schouwen (19de eeuw).

Anno 2004 nummer 6 eveneens gesloopt voor nieuwbouwappartement.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, Sectie A, 1841/4, 1904/51, 1910/8, 1938/21.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda