Herberg en kunstgalerij Den Artiest

Beschrijving

Herberg en kunstgalerij "Den Artiest", voormalig magazijn van glasfabriek in eclectische stijl, gedateerd 1903, zie gevelsteen. Breedhuis in eclectische stijl van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat). Wit beschilderde bakstenen risalietgevel op arduinen plint, verlevendigd door horizontale banden van beschilderde Euvillesteen en beschilderde boogstenen. Houten kroonlijst op uitgelengde consoles, gebroken door centraal trapezoïdaal fronton, waaraan groot uithangbord werd bevestigd. Smalle zijtraveeën met op begane grond rechthoekige muuropeningen onder ontlastingsboog en op de tweede bouwlaag rondbogige tweelichten, alle onder druiplijsten. Breed middenrisaliet waarin groot rondboograam op tweede bouwlaag. Brede getoogde poort onder druiplijst, deels beglaasd en met houten roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale leggers, Oostende, 1ste Afdeling, sectie A, art. 7785.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De bakstenen risalietgevel op arduinen plint is niet langer geschilderd. Het (deels) vernieuwd schrijnwerk is blauw geschilderd. Het groot rondboograam op tweede bouwlaag heeft een nieuwe roede-indeling. De publiciteitsborden boven de inkom zijn verwijderd.

• Informatie verkregen van de stad Oostende (21 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els