Villa Edith

• is aangeduid als beschermd monument Villa Edith

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Edith

Beschrijving

"VILLA EDITH" zie inscriptie rechts van deur. Eclectisch enkelhuis uit 1893, gesigneerd architect J. Gobin (Oostende).

Souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; kunstleien, mechanische pannen). Beschilderde gecementeerde lijstgevel; arduinen plint met signatuur en brede rechthoekige kelderopening. Bel-etage verlevendigd met horizontale banden en diamantkoppen. Licht uitkragende bovenverdieping op gegroefde consoles waartussen spiegels. Brede venstertravee benadrukt door oplopende trapezoïdale erker bekroond met driezijdig dakvenster. Laatstgenoemde volgens foto van circa 1910 oorspronkelijk als belvedère onder koepel. Oorspronkelijk open loggia. Smalle travee; trapkast bekroond met dakkapel voorzien van driehoekig fronton. Vernieuwde leuningen voor korfbogig bel-etage- en respectievelijk rechthoekig en rondbogig bovenvenster. Deels beglaasde vleugeldeur met bovenlicht; gietijzeren voetenschraper.

Interieur. Hal met trap en sokkellambrisering van respectievelijk witte en zwarte marmer, marmerimitatie voor wanden met stucpanelen, dito kinderhermen als consoles boven de trapaanzet. Bel-etage en bovenverdieping met enfilade van twee vertrekken; neoclassicistische schouwmantels van marmer, het meest uitgewerkt op de bel-etage.

Thans (2004) gerestaureerd en opgedeeld in appartementen.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1651.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 5, Blankenberge, 1991, nr. 55.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda