Eclectisch burgerhuis Villa Tabora

Beschrijving

"VILLA TABORA", zie opschrift boven deur. Neorenaissance getint enkelhuis met bel-etage, in arduinen sokkel gesigneerd architect A. Dujardin (Luik) en in geveltop gedateerd 1886. Deze woning vormt samen met de belendende panden "GITTA HOUSE" nummer 30 en nummer 34, een vrij gaaf ensemble van belle epoque architectuur.

Breedhuis bestaande uit een souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak. Beschilderde, met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel. Arduinen plint met signatuur en brede rechthoekige kelderopening. Brede venstertravee als risaliet oplopend in dakvenster met verankerde topgevel verrijkt met rolwerk en driehoekige frontonbekroning met datering; voorts op tweede bouwlaag gemarkeerd door rechthoekige houten erker bekroond met nieuwe balkonleuning. Smalle deurtravee als trapkast. Benadrukte inkompartij, zie tweeledig deur-bovenlicht onder gebroken en gebogen fronton op gegroefde consoles. Geprofileerde houten gootlijst op klossen. Verhoogd bel-etagevenster .

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Het bel-etagevenster werd aangepast.