erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelpand met pui

bouwkundig element
ID: 55578   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55578

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Kerkstraat nr. 9/ Witte Nonnenstraat. Winkelpand met een mooi uitgewerkte pui op de hoek, geïntegreerd in een neoclassicistisch pand gebouwd in 1866. Het pand werd samen met het belendende pand in de Witte Nonnenstraat als één geheel opgetrokken voor een Oostendse herbergierster. Reeds in 1876 worden beide gebouwen gesplitst. De winkelpui is wellicht geïntegreerd in het gebouw ca. 1900. Sindsdien is aan het exterieur van het hoekgebouw weinig veranderd. Het huis in de Witte Nonnenstraat dat oorspronkelijk tot het pand behoorde, kreeg een aparte pui, ondertussen vervangen door een recentere. Beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.
Hoekhuis van vier + drie traveeën (waarvan twee blinde) en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel met aflijnende gootlijst op klossen waaronder een tandlijstje. De verdiepingen zijn doorbroken door rechthoekige vensters met houten T-ramen; de doorlopende onderdorpels ritmeren de gevel. De benedenverdieping wordt getypeerd door een fraaie winkelpui met eclectische ornamentiek, o.m. palmetten uit het neoclassicisme. Houten winkelpui op een lage arduinen plint, volledig vervat onder een omlopende kroonlijst. De verdiepte winkeldeur bevindt zich op de hoek, onder een afgeronde overstek die wordt gestut door een gietijzeren zuiltje op een arduinen basis; de betegeling van het vloertje is vervangen. Het gebruik van gietijzer voor een dragend element als een zuiltje is een typisch element in de vormgeving van eind-19de-eeuwse winkelpuien. Aan beide kanten van de overstek bevindt zich een breed etalagevenster gevat tussen geprofileerde lisenen met palmetbekroning. De pui omvat het grootste gedeelte van de bouwlaag, met links daarvan de rechthoekige dienstdeur, versierd met panelen, deels beglaasd achter een gietijzeren hekje. Interieur van de winkel bevat geen authentieke elementen.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002366 en W/01962.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1866/6, 1876/14, 1964/35.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch winkelpand met pui [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55578 (Geraadpleegd op 19-08-2019)