Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Meergezinswoning met winkel in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag opgetrokken naar ontwerp van Frans Karel Stuyck, voor rekening van de heer J. Vogels-Van Delen, mogelijk een loodgieter. Het gebouw behoort tot de latere realisaties van de architect, die omstreeks 1875 debuteerde, en zijn carrière kort na de Eerste Wereldoorlog afsloot. Veeleer conventioneel van aard, volgt zijn oeuvre in gematigde vorm de heersende stijlstromingen.

Rijhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Gele baksteenbouw onder een geprofileerde beschilderde houten kroonlijst op modillons; gebruik van blauwe hardsteen voor de van banden en panelen voorziene hoekpilasters van de winkelpui, de onderbouw met drie getraliede rechthoekige keldergaten, de doorlopende boven- en onderdorpels met aansluitende banden, de basementen en kapitelen van de pilasters die de vensters flankeren, alsook voor de drie steigergaten. Originele winkelpui met bewaard sierlijk houtwerk, namelijk roedeverdeling van het bovenlicht en entablement met vier panelen, geritmeerd door metopen en trigliefen; portaal met gietijzeren Toscaanse zuil. Rechthoekige per twee gekoppelde bovenvensters in verdiepte muurvelden, op de bovenste bouwlaag voorzien van keramische tegeltableaus met guirlandes onder de lekdrempels, gietijzeren I-balken met rozetten en bovendorpels op modillons. Interieur met bewaarde sierlijke cementtegelvloeren en drie houten vleugeldeuren, die toegang verlenen naar de winkel en de bovenverdieping. Achterhuis op de binnenplaats, met een mogelijk hergebruikte deur met fraai bovenlicht in Lodewijk XV-stijl, gevat in een hardstenen omlijsting.

Auteurs: Pauwels, Dirk