Stedelijk zwembad

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijk zwembad

Beschrijving

Stedelijk Zwembad naar ontwerp van de Oostendse architecten Paul Felix en Jan Tanghe van 1969-1974, voltooid in 1978. Ingeplant op een exclusieve plaats in het stedelijk landschap: neemt net als het Thermae Palace Hotel van 1933 een gedeelte in van het oorspronkelijk plantsoen achter de Koninklijke Gaanderijen, uitgevoerd naar ontwerp van de Franse architect C. Girault. Op het zuidelijke stuk van die plantsoenen, grosso modo huidige plaats van zwembad, werd begin 20ste eeuw een "lunapark" opgericht, met onder meer tentoonstellingsruimte, rolschaatsbaan, tearoom. Vernield in de Eerste Wereldoorlog.

Gebouw gedomineerd door terrassen en kleinere volumes die de overgang van het grote dominerende hoofdvolume van het zwembad naar de omgeving verzachten. Kenmerkend transparant hoofdgebouw en wandelterrassen rondom. Binnen- en buitenzwembad, laatstgenoemde uitgevend op de Koninklijke Gaanderijen, en door de glazen wand uitkijkend op zee. Verder voorzien van o.m. sauna en massageruimtes waardoor het complex in de lijn ligt van het Thermae Palace: verderzetten van de traditie van zeebaden op die locatie.

• BEKAERT G.; DE MEYER R., Paul Felix. Architectuur 1913-1981, Tielt, 1981.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 1, Brugge, 1983, nrs. 70, 168.
  • VAN HOOFF D. e.a., Langs moderne (1945-heden) architectuur. Architectuurroutes in Nederland en België, Utrecht-Antwerpen, s.d., p. 233.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda