erfgoedobject

Stedelijk zwembad

bouwkundig element
ID
55595
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55595

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijk zwembad
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Koninginnelaan nr. 1. Stedelijk Zwembad naar ontwerp van de Oostendse architecten P. Felix en J. Tanghe van 1969-1974, voltooid in 1978. Ingeplant op een exclusieve plaats in het stedelijk landschap: neemt net als het Thermae Palace Hotel van 1933 een gedeelte in van het oorspronkelijk plantsoen achter de Koninklijke Gaanderijen, uitgevoerd naar ontwerp van de Franse architect C. Girault. Op het zuidelijke stuk van die plantsoenen, gr.m. huidige plaats van zwembad, werd begin 20ste eeuw een "lunapark" opgericht, met o.m. tentoonstellingsruimte, rolschaatsbaan, tearoom. Vernield in de Eerste Wereldoorlog.

Gebouw gedomineerd door terrassen en kleinere volumes die de overgang van het grote dominerende hoofdvolume van het zwembad naar de omgeving verzachten. Kenmerkend transparant hoofdgebouw en wandelterrassen rondom. Binnen- en buitenzwembad, l.g. uitgevend op de Koninklijke Gaanderijen, en door de glazen wand uitkijkend op zee. Verder voorzien van o.m. sauna en massageruimtes waardoor het complex in de lijn ligt van het Thermae Palace: verderzetten van de traditie van zeebaden op die locatie.

BEKAERT G.; DE MEYER R., Paul Felix. Architectuur 1913-1981, Tielt, 1981.
VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 1, Brugge, 1983, nrs. 70, 168.
VAN HOOFF D. e.a., Langs moderne (1945-heden) architectuur. Architectuurroutes in Nederland en Belgiƫ, Utrecht-Antwerpen, s.d., p. 233.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stedelijk zwembad [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55595 (Geraadpleegd op )