erfgoedobject

Appartementsgebouw

bouwkundig element
ID: 55609   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55609

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Appartementsgebouw
    Deze bescherming is geldig sinds 26-05-2005

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

* Koningstraat nr. 43A. Appartementsgebouw naar ontwerp van architect P. Felix (Oostende, ontworpen in 1954, in gebruik in 1959. Beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.
In 1940 wordt het hotel Splendid, gelegen aan de zeedijk in het bouwblok tussen de Albert I-Promenade ten noorden en de Koningstraat ten zuiden, vernield door oorlogsgeweld. Gedurende het begin van de jaren 1950 wordt het braakliggend terrein verder uitgebreid tot één groot perceel in eigendom van Albert van Iseghem, drukker van beroep en op dat moment gevestigd in de Karel Janssenslaan te Oostende. In 1952 wordt het noordelijk deel palend aan de zeedijk bebouwd, terwijl het zuidelijk deel verder verkaveld wordt.
In opdracht van het echtpaar A. Van Iseghem-M.J. Dejonghe ontwerpt P. Felix in 1954 een appartementsgebouw met werkplaats voor de drukkerij. De nieuwbouw wordt volgens kadaster opgetrokken in 1958; het is het eerste van een hele reeks flatgebouwen die hij in de binnenstad van Oostende zal inplanten. De architect, die op dat moment elders woont in de Koningstraat, wordt zelf mede-eigenaar van het gebouw en brengt er zijn woonplaats en bureau onder op de bovenste twee verdiepingen. Aan het oorspronkelijk ontwerp worden nog enkele wijzigingen aangebracht ter hoogte van de begane grond, o.m. inbreng van garage en uitstalraam voor de drukkerij in plaats van de voorziene vensterregisters. In de loop van de jaren 1980-1990 worden o.m. nog in de ruimte van de voormalige drukkerij enkele handelszaken ondergebracht; later worden het atelier en de bergruimte omgevormd tot garages voor de bewoners. Tevens wordt het bureau met duplex van de drukkerij verbouwd tot appartement op de tussenverdieping. In 2001 worden o.m. betonherstellingswerken uitgevoerd.
Appartementsgebouw van zes bouwlagen en achteruitspringende dakverdieping (o.m. technische verdieping) onder plat dak, opgetrokken als eenvoudig, helder volume met een direct afleesbare constructie. Betonstructuur steunend op pijlers zichtbaar aan de buitenzijde (cf. principe van Le Corbusier); begane grond, entresol en balkons (gedeeltelijk) met bekleding van arduinen tegels; bovenverdiepingen afgewerkt met witte betonplaten; zij- en achtergevels in baksteen. Rustige, ritmische opbouw van de voorgevel, met doorgetrokken vensterregisters, afwisselend onderbroken door terrasvormige balkons met eenvoudige ijzeren leuningen. Begane grond met inkom en garages; voormalig groot uitstalraam van de drukkerij doorgetrokken over twee bouwlagen, thans verdeeld en bovenaan geïntegreerd bij vensterregisters van entresol.
Interieur gekenmerkt door functionele inrichting en sobere aankleding. Inkomhal met tegelvloer in leisteen; ingewerkt wandmeubel voor brievenbussen en muurkasten. Achteraan liftschacht met personenlift. Rechts traphal met bordestrap in granito (afgeronde traphal vanaf entresol) en met eenvoudige opengewerkte ijzeren leuning; van daaruit toegang tot appartementen (zes in totaal + architectenbureau Felix-Glorieux op derde en vierde verdieping). In appartementen o.m. parketvloer in leefruimte, sober en vlak uitgewerkte schouwen met verdiepte haardmond; muurkasten.
In dakverdieping geïntegreerde machinekamer van de lift. Groot dakterras.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002365 en W/01961.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1951/39, 1952/21, 1953/45, 1958/40.
BONNEURE F. (red.), Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, deel 2, Kortrijk, 1993, p. 87.
DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 87.
BEKAERT G., DE MEYER R., Paul Felix. Architectuur 1913 architectuur 1981, Tielt-Bussum, 1981.
BEKAERT G., Hedendaagse architectuur in België, Tielt, 1996, p. 66-70.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Appartementsgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55609 (Geraadpleegd op 23-07-2019)