Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis op de hoek van Minderbroedersrui en Kipdorp, gebouwd in opdracht van de Antwerp Tramways Company, naar een ontwerp uit 1875 door het aannemersbedrijf Mees Frères, vertegenwoordigd door Amadeus Alexander Mees. Deze laatste was in Antwerpen actief vanaf midden jaren 1870 tot zijn overlijden in 1888. Het ontwerp kwam in twee versies tot stand, met een verbreding van de afgeschuinde hoek op vraag van het stadsbestuur.

De Antwerp Tramways Company was vermoedelijk de voorloper van de in 1877 opgerichte Société Anonyme Tramways Anversois, en uitbater van de eerste paardetramlijn in Antwerpen, waarvoor het stadsbestuur in 1871 een vergunning had verleend. Deze opereerde vanaf 25 mei 1873 tussen de Meir en de Sint-Willibrorduskerk van Berchem. Tegen het einde van de 19de-eeuw waren een vijftiental paardetramlijnen en omnibusdiensten actief, uitgebaat door verschillende maatschappijen, die op 1 januari 1900 versmolten tot de Compagnie Générale des Tramways d’Anvers. Deze maatschappij verkreeg in 1902 van het stadsbestuur de toelating het netwerk te elektrificeren, waarna de paardentrams na verloop van tijd uit het straatbeeld verdwenen.

Met twee ongelijke gevelzijden van elk één travee breed, omvat het geknikte hoekhuis drie bouwlagen onder een leien mansardedak waarin twee houten dakkapellen met driehoekig fronton. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met middenportaal en privé-ingang links, pilasters, een entablement op consoles en een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de compositie van de bovenbouw in beide gevelzijden aan een axiaal opzet. Oplopende, rechthoekige drielichten waarvan het middenrisaliet op de eerste verdieping is geaccentueerd door een entablement en een balustrade, worden geflankeerd door pilasters. In de minder brede linkertravee vervangen blinde panelen de zijlichten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; verwijderde architraaf in de rechter travee.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1875#976 en 1875#997.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis ()

Hoekhuis dat geknikte rooilijn volgt; twee traveeën en drie bouwlagen onder een leien mansardedak waarin twee dakkapellen met driehoekige frontons. Te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters en drielichtsvensters geflankeerd door pilasters waartussen lijstwerk, versierde borstweringen. Mooie houten pui op sokkel van arduin.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine