Teksten van Eenheidsbebouwing van sociale woonhuizen van 1930

Eenheidsbebouwing van sociale woonhuizen van 1930 ()

Rij van achttien woningen, begin jaren dertig gerealiseerd in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dorp naar ontwerp van architect Gaston Boghemans (Menen).

In februari 1930 keurde de Nationale Maatschappij voor Goedkoope Woningen en Woonvertrekken de plannen en aanbesteding goed voor negentien sociale woningen in de Ambachtenstraat en Ontvoogdingstraat te Menen. Opdrachtgever was de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dorp, architect Gaston Boghemans (Menen) en aannemer O. Bouckenooghe (Beselare). Deze woningen waren relatief duur, met een bouwprijs van bijna 50.000 fr. per woning. Uiteindelijk werden slechts achttien woningen opgetrokken, waarschijnlijk omwille van de bouw van een elektriciteitscabine (naast Ontvoogdingsstraat 71).

Typisch voor de jaren dertig sociaal huisvestingsproject bestaande uit een rij arbeiderswoningen met lijstgevels onder zadeldak. De gevels vertonen invloeden van de art deco in het contrasterende kleurgebruik (rode en gele baksteen), de deur- en raamopeningen met afgeschuinde bovenhoeken, de gecementeerde en witgeschilderde lateien met waterlijst, en het originele, witgeschilderde schrijnwerk. Dezelfde architect (Gaston Boghemans) ontwierp in de buurt vrijwel identieke huizen aan de Esplanadestraat 36-38 (1929) en de Esplanadestraat 49 (1934) en hij gebruikte eenzelfde architecturale vormgeving voor een winkel-woonhuis in de August Debunnestraat 55 (1932) en een burgerhuis aan de J. en M. Sabbestraat 107 (1928).

Evaluatie

Architecturale waarde als een typisch voorbeeld van sociale huisvesting tijdens de jaren dertig, de art deco en het oeuvre van Gaston Boghemans te Menen. Erfgoedelementen die deze waarde ondersteunen zijn de homogeniteit, de schaal (laagbouw), de vorm van de muuropeningen, het coloriet en de materialiteit (contrast tussen de rode en gele baksteen).

• DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, onuitgegeven werkdocumenten.
  • L’Habitation à Bon Marché, 1930, 3, 59 & 61.

Auteurs:  De Gunsch, Ann; Vandeweghe, Evert; De Leeuw, Sofie

Beeldbepalende eenheidsbebouwing van enkelhuizen volgens repeterend schema uit de jaren 1930. Lijstgevels getypeerd door het contrasterende kleurgebruik, zie rode en gele baksteen en de gecementeerde en witgeschilderde lateien met waterlijst.

Auteurs:  De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie