erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van zes stadswoningen

bouwkundig element
ID
55635
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55635

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van zes enkelhuizen van 1888, naar ontwerp van de Meense architect Callebert-Blancke, directeur van de academie van Menen. De woningen zijn opgetrokken volgens repeterend schema in opdracht van de zusters Benediktinessen. Op het bouwplan worden slechts vier woonhuizen afgebeeld. Later uitgebreid met twee enkelhuizen rechts. Bakstenen lijstgevels verfraaid door het voor het eind van de 19de-eeuw typische gebruik van zwarte sierbaksteen voor onder meer ontlastingsbogen, muurbanden en panelenfries en gecementeerde tegels voor borstwering. Getoogde vensters, onder meer blind. Deels bewaard schrijnwerk met onder meer de opvallende persiennes met geajoureerd bovendeel. De in oorsprong centraal gekoppelde licht vooruitspringende deurtraveeƫn werden bekroond door een driehoekig fronton, zie bouwplan. Heden verdwenen.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing van zes stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55635 (Geraadpleegd op 07-03-2021)