erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5564   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5564

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met enkelhuisopstand van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Samenstel van twee panden waarvan de rechter helft uit de vroege 19de eeuw dateert. De linker helft, oorspronkelijk een dubbelhuis, werd in 1846 opgetrokken door Charles Jacquemotte-Collin. De eerste bouwaanvraag uit september betrof de eerste twee bouwlagen, de tweede uit november de derde bouwlaag.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters op lekdrempels; gietijzeren parapetten op de eerste verdieping. Rechthoekige poort in een hardstenen omlijsting met neuten, gegroefde sluitsteen en een gestrekte waterlijst in de rechter travee. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1846#435 en 1846#520.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5564 (Geraadpleegd op 29-01-2020)