erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 5567   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5567

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning
    Deze bescherming is geldig sinds 08-06-1988

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuisje van drie traveeën op de begane grond, twee hogerop en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), vermoedelijk te dateren in de 17de eeuw.

De bepleisterde puntgevel met schouderstukken, mogelijk een aangepaste trapgevel, is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie; twee bewaarde jaarankers met de cijfers 1 en 7. De omstreeks 1975 gedecapeerde pui heeft twee rechthoekige kelderluiken met kwarthol geprofileerde negblokken. Rondboogdeur met hardstenen posten en een kwarthol geprofileerde, zandstenen archivolt met imposten en sluitsteen; ernaast twee kozijnen met zandstenen kwartholle negblokken, een hardstenen middenpost en latei.  Aangepaste rechthoekige bovenvensters, vroegere kruiskozijnen met behouden kwartholle dagkanten en vernieuwde dorpels. In de top: rechthoekig drielicht waarvan het grote middenluik zich onderscheidt door een latei op kraagstenen.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5567 (Geraadpleegd op 11-08-2020)