Teksten van In kern traditioneel hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5570

In kern traditioneel hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld ()

Verbouwd hoekhuis van Muntstraat en Lange Ridderstraat, met sporen van een traditionele, tot de 17de eeuw opklimmende kern in de verankerde zijgevel. Op de hoek, gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind op linkerarm, voorzien van een vernieuwde platte ronde sokkel en troon. Het oorspronkelijke, gehavende beeld uit Avesnessteen, waarvan de maker noch datering gekend zijn, werd overgebracht naar de Sint-Andrieskerk en in 2002 vervangen door het huidige afgietsel uit kalkmortel. De oorspronkelijke sokkel, het baldakijn en de flankerende engelen met kruis en anker als symbolen van Geloof en Hoop waren al sinds lang verwijderd.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: In kern traditioneel hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204041 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld ()

Aangepast hoekhuis aan de Lange Ridderstraat met oude kern, zie verankering van de zijgevel; op de hoek, gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met kind op linkerarm; platte ronde sokkel en troon.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: In kern traditioneel hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5570 (geraadpleegd op ).