Oliefabriek

Gemeente Menen

• Inventarisatie Menen (geografische inventarisatie: 01-05-2002 - 31-10-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Olieslagmolen

omvat de bescherming als monument Oliefabriek: gevels en daken
gelegen te Fabiolalaan (Menen)

Beschrijving

Voormalige olieslagmolen (lijnzaad), thans gebruikt als garage, beschermd als monument bij M.B. van 13 december 1991.

Beeldbepalend hoekgebouw van 1789 zie sluitsteen koetspoort. Verankerde baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor plint (gepekt), negblokken, lateien en imposten van muuropeningen op de begane grond en de poortomlijsting. Zadeldak.

Gevel zijde Fabiolalaan: lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen. Aflijnende geprofileerde waterlijst. Getoogde bovenvensters.

Gevel zijde Molenstraat: hoeken gemarkeerd door negblokken; deels afgesnuit (links). Rechthoekige vensters met bakstenen onderdorpel. Korfboogvormige inrijpoort in zandstenen omlijsting onder druiplijst; negblokken voorzien van velling; imposten en gedateerde sluitsteen.

Achtergevel gemarkeerd door uitbouw met hoge schoorsteen. Nr. 66, in oorsprong deel uitmakend van olieslagerij, thans met vernieuwd parement en ingericht als appartementen.

• AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief W/00435, W/00951.

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie