Deutscher Soldatenfriedhof Menen, mausoleum

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat Groenestraat
Locatie Groenestraat 352, Menen (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Menen (adrescontroles: 01-02-2008 - 04-02-2008).
  • Inventarisatie Menen (geografische inventarisatie: 01-05-2002 - 31-10-2002).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Deutscher Soldatenfriedhof Menen, mausoleum

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Groenestraat z.nr. Deutscher Soldatenfriedhof Menen, deels gelegen op het grondgebied van Wevelgem. Duitse militaire begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog, tevens grootste in Vlaanderen met 47.846 graven, gelegen aan de noordoostelijke stadsgrens van Menen. Aangelegd in 1917. In 1956-1958 werden de 128 bestaande Duitse militaire kerkhoven in Vlaanderen tot vier gereduceerd. De stoffelijke resten werden samengebracht op de reeds bestaande begraafplaatsen in Langemark, Vladslo, Hooglede en Menen-Wevelgem, waar gesneuvelden uit 53 kleine begraafplaatsen werden bijgezet. In 1957-1958, plaatsen van de zerkjes en optrekken van ontvangstruimte en mausoleum onder leiding van de Duitse architect R. Tischler. In 1991, vernieuwing van de grafstenen.

Soldatenkerkhof met rechthoekig grondplan, platte grafstenen en kruisen van lavasteen waartussen eiken- en kastanjebomen. Geheel ommuurd met breukstenen muur, ingang via poortgebouw van rode baksteen.
Centraal op het grafveld mausoleum van simili-natuursteen. Interieur. Bakstenen kruisgewelf, ondersteund door een arduinen zuil geflankeerd door vier leeuwen. Op de wanden mozaïeken met o.m. de voorstelling van een leeuw (Marcus), een engel (Mattheus), een os (Lucas) en een adelaar (Sint-Jan). Rondom de kapel, acht zerken met de namen van de 53 verdwenen begraafplaatsen van waaruit men de Duitse gesneuvelden overbracht.

  • PYNCKET M., Kerkhoven en begraafplaatsen in Menen, in 't Wingheroen, jg. 14, nr. 3, 1990, p. 20-22.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Groenestraat

Groenestraat (Menen)

is gerelateerd aan Duitse militaire begraafplaats

Kruisstraat zonder nummer, Wevelgem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.