erfgoedobject

Deutscher Soldatenfriedhof Menen, mausoleum

bouwkundig element
ID: 55744   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55744

Juridische gevolgen

Beschrijving

Groenestraat z.nr. Deutscher Soldatenfriedhof Menen, deels gelegen op het grondgebied van Wevelgem. Duitse militaire begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog, tevens grootste in Vlaanderen met 47.846 graven, gelegen aan de noordoostelijke stadsgrens van Menen. Aangelegd in 1917. In 1956-1958 werden de 128 bestaande Duitse militaire kerkhoven in Vlaanderen tot vier gereduceerd. De stoffelijke resten werden samengebracht op de reeds bestaande begraafplaatsen in Langemark, Vladslo, Hooglede en Menen-Wevelgem, waar gesneuvelden uit 53 kleine begraafplaatsen werden bijgezet. In 1957-1958, plaatsen van de zerkjes en optrekken van ontvangstruimte en mausoleum onder leiding van de Duitse architect R. Tischler. In 1991, vernieuwing van de grafstenen.

Soldatenkerkhof met rechthoekig grondplan, platte grafstenen en kruisen van lavasteen waartussen eiken- en kastanjebomen. Geheel ommuurd met breukstenen muur, ingang via poortgebouw van rode baksteen.
Centraal op het grafveld mausoleum van simili-natuursteen. Interieur. Bakstenen kruisgewelf, ondersteund door een arduinen zuil geflankeerd door vier leeuwen. Op de wanden mozaïeken met o.m. de voorstelling van een leeuw (Marcus), een engel (Mattheus), een os (Lucas) en een adelaar (Sint-Jan). Rondom de kapel, acht zerken met de namen van de 53 verdwenen begraafplaatsen van waaruit men de Duitse gesneuvelden overbracht.

 • PYNCKET M., Kerkhoven en begraafplaatsen in Menen, in 't Wingheroen, jg. 14, nr. 3, 1990, p. 20-22.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie


Relaties

 • Is deel van
  Groenestraat
  Groenestraat (Menen)

 • Is gerelateerd aan
  Duitse militaire begraafplaats
  Kruisstraat zonder nummer (Wevelgem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Deutscher Soldatenfriedhof Menen, mausoleum [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55744 (Geraadpleegd op 22-08-2019)