Sint-Aloysiuscollege

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Aloysiuscollege

Beschrijving

Voormalig gouvernementsgebouw, in 1685 opgetrokken op last van Lodewijk XVI als residentie van de militaire gouverneur. In 1779 worden de gebouwen verkocht aan de familie Rembry-Vandaele. In 1834 worden ze verworven door het Sint-Aloysiuscollege dat in 1832 werd gesticht als tweede bisschoppelijk college van West-Vlaanderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden de collegegebouwen ingenomen door de Duitse bezetter. Ze deden achtereenvolgens dienst als hospitaal, soldatenheim en kazerne. Heden schoolcomplex bestaande uit verschillende vleugels opgetrokken van 1685 (hoofdvolume) tot 1968, opgesteld rond drie speelplaatsen. Neogotische kapel van 1895-1896.

Aan de Markt gelegen onderkelderd dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. 19de-eeuwse bepleisterde en geschilderde lijstgevel op natuurstenen plint, horizontaal gemarkeerd door puilijst. Verticale gevelmarkering door licht uitspringend middenrisaliet, voorheen bekroond door fronton. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op de bovenverdieping voorzien van druiplijst. Rondboogpoort met imposten geflankeerd door twee Toscaanse zuilen op basement, daarboven balkon.

Links aansluitend volume van 1840. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen verhoogd met dakverdieping.

Vernieuwd interieur met vermeldenswaardige kapel vernieuwd in de jaren 1970 en feestzaal, opgericht in 1909.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00435.
  • Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nummer 100.
  • DECUYPER P., 150 jaar Sint-Aloysiuscollege Menen. De vroegere verenigingen. De geschiedenis van het gebouw, s.l., s.d., p. 63-102.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie