erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

bouwkundig element
ID
55771
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55771

Juridische gevolgen

Beschrijving

Guido Gezellellan nr. +122. Parochiekerk Sint-Jan de Doper.

Georiënteerde parochiekerk naar ontwerp van de Brugse architect J. Lantsoght. De kerk werd gebouwd van 1961 tot 1964 en is een variante op de O.-L.-Vrouw-ter-Duinenkerk te Koksijde. De kerk geldt als een belangrijk voorbeeld van hoe na de Tweede Wereldoorlog gezocht werd naar een uitgesproken nieuwe vormgeving en een andere planopbouw voor kerken. Typerend voor de architect zijn religieuze oeuvre is de plastische plattegrond, die zich in een monumentale opstand uitwerkt en het materiaalgebruik.
Plattegrond: hartvormige plattegrond. Ingewerkt atrium waar volgens het oorspronkelijk plan een doopvont stond (heden verdwenen). Halfrond koor. Het altaar is zichtbaar vanuit elke plaats. Twee halfronde armen met o.m. een zangerstribune cf. plan. Ten zuiden sacristie.
Constructie van staal, beton en betonglas. Betonskelet bekleed met witte baksteen, metalen dakkap met blauwgeglazuurde tegels. Concave voorgevel gekenmerkt door de strakke hoekige lijnen. Voorgeplaatste ranke betonnen klokkentoren (campanille) die het portaal bevat. Rechthoekige deuren met koperen bekleding. Het bovenste deel is opengewerkt met drie klokken.
Gevelfront opengewerkt door verticaliserende, veelkleurig en geometrische glas-in-loodramen gevat in een betonnen kader.
Atrium of portaal verlicht door cirkelvormig bovenlicht. Glasramen gesigneerd: ONTW. NEVENS UITV. DELODDER, 1963.
Schip: open bepleisterd en beschilderd interieur. Vlakke, zwartgeschilderde overwelving.
Glasramen vermoedelijk naar ontwerp van J. Lefèvre en F. Kinnen (Luxemburg) en uitgevoerd door R. Vandeweghe (St.-Andries), cf. O.-L.-Vrouw-ter-Duinenkerk te Koksijde.

Mobilair.
Altaar en zijaltaar van witte travertijn vermoedelijk door M. Witdouck (Lovendeghem) cf. Onze-Lieve-Vrouwe ter Duinerkerk te Koksijde. Erboven Christus aan het kruis.
Twee natuurstenen preekstoelen, vermoedelijk eveneens van M. Witdouck.
Vier biechtstoelen. Ten noorden beeld van Sint-Jan de Doper, eveneens van M. Witdouck.

BEKAERT G., België, in Gewijde kunst, Nieuwe Stemmen, 17/6-7, 1961, p. 144-145.

L'église N.-D. Des Dunes, a Coxyde en Eglise à Menin, in La Maison, 1964, p. 308-313.

ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, kanton Menen, Brussel, 1976, p. 19.

ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, arrondissement Veurne, Brussel, 1976, p. 25.

SMEETS A. (samensteller), De kerkbouw in West-Vlaanderen sinds 1945, in West-Vlaanderen, 73, 1964, p. 2-59.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Jan-Baptist [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/55771 (Geraadpleegd op )