Neoclassicistisch burger- en winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burger- en winkelhuis, volgens de bouwaanvragen uit 1859 voor nummer 12 en 1869 voor nummer 10 opgetrokken door de heer J.B. Mertens. Uit de bouwdossiers vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het nummer 10 betrof de verbouwing van traditioneel diephuis, oorspronkelijk twee bouwlagen hoog met een puntgevel en drielicht, dat met twee bouwlagen werd verhoogd.

Met een gevelbreedte van respectievelijk drie en twee traveeën, omvatten de rijwoningen vier bouwlagen onder een schilddak (nok respectievelijk parallel aan en loodrecht op de straat, pannen). Bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevels met rechthoekige muuropeningen in verkleinende ordonnantie op hardstenen lekdrempels, doorgetrokken op de eerste, individueel op de hogere verdiepingen. Oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst; verbouwde pui. Nummer 10, oorspronkelijk met enkelhuisopstand, was tot voor kort voorzien van muurankers, waaronder met gekrulde spie. Nummer 12 had oorspronkelijk een winkelpui met zijportaal en houten entablement

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1859#555 (nummer 12) en 1869#229 (nummer 10).