Traditioneel diephuis uit de 17de eeuw, vermoedelijk in oorsprong een éénkamerwoning, dat vandaag één geheel vormt met het aanpalende diephuis zijde Korte Noordstraat. Beide panden werden ingrijpend gerestaureerd in opdracht van de kunstschilder Willem Dolphyn (Antwerpen, 1935-Antwerpen, 2016), naar een ontwerp door de architect Kristiaan De Ridder uit 1984, voorbereid sinds 1982. Dolphyn, een kleinzoon van de schrijver Willem Elsschot (Alfons De Ridder), staat als ‘fijnschilder’ bekend voor stillevens. In 1974 richtte hij samen met zijn vader Victor Dolphyn de kunstenaarsgroep Nieuw-Klassieke Antwerpse School op.
Het diephuis met een gevelbreedte van vier/twee bij twee traveeën, omvat twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de Mutsaardstraat, leipannen). De trapgevel met gereconstrueerde top van vijf treden en overhoeks topstuk, was vóór de restauratie een bepleisterde en beschilderde puntgevel. Parement uit baksteenmetselwerk met sokkel, speklagen, hoek- en negblokken, kruiskozijnen en druiplijsten uit zandsteen, verankerd middels smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Vierledige pui met insteek, opgebouwd uit hardstenen posten en lateien. Gereconstrueerde kruiskozijnen met kwartholle negblokken en druiplijst op de bovenverdieping. Tweeledige geveltop waarin een rechthoekig drielicht met lager middenluik, onder een rechthoekig luik en balkgat, alle met kwartholle negblokken en druiplijst. Een smeedijzeren windwijzer met een dolfijn op het topstuk, verwijst naar de naam van de bouwheer.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204048 (geraadpleegd op ).
Hoekhuis van vier en twee traveeën en twee bouwlagen + insteek (tweede helft van de 16de eeuw) onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Bepleisterde en beschilderde verlaagde puntgevel met drielicht in de top. Ankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige muuropeningen, gekoppelde insteekvensters met kwarthol profiel en druiplijsten. Vrijwel blinde zijgevel met klimmende dakkapel in de Korte Noordstraat.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5582 (geraadpleegd op ).