Teksten van Godshuis De Zeven Weeën

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5584

Godshuis De Zeven Weeën ()

Neoclassicistisch complex op de hoek van Mutsaardstraat en Raapstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1859 opgetrokken in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het godshuis De Zeven Weeën werd hier in 1505 opgericht door Maria Feys, weduwe van Bartholomeus Van den Eynde, en onder het Franse bewind toegewezen het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. Bedoeld voor zeven bejaarde burgervrouwen, beschikte het godshuis over een kapel, die in 1799 als nationaal goed werd verkocht, en in 1846 gesloopt. Het heropgebouwde complex omvatte oorspronkelijk eveneens zeven bejaardenwoningen aan de binnenplaats, een winkel en wellicht een burgerwoning aan de Mutsaardstraat. In 2005 ondergingen de gebouwen een grondige renovatie tot wooncomplex.

Met een gevelbreedte van acht bij vijf traveeën, omvat het hoekcomplex twee bouwlagen onder zadeldaken (leien). De bepleisterde lijstgevel die zijde Mutsaardstraat in de middenas wordt gemarkeerd door een poortrisaliet, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van opzet is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels, en een rechthoekige poort in hardstenen omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met fries en houten kroonlijst op tandlijst vormt de gevelbeëindiging; recente dakkapellen. De poort geeft toegang tot de nagenoeg vierkante binnenplaats omgeven door gebouwen van één of twee bouwlagen onder leien zadeldaken. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen en een rondboogdeurtje aan de zuidzijde.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1859#643 en 545#163.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Godshuis De Zeven Weeën [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204055 (geraadpleegd op ).


Hoekpand ()

Hoekpand van respectievelijk acht + vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), waarvoor bouwtoelating van 1859. Eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel met nauwelijks gemarkeerd risaliet in de vijfde travee; gevelbeëindiging met gelede architraaf, vlak fries en kroonlijst met tandlijst. Rechthoekige vensters op afzonderlijke lekdrempels. Nummer 26 geeft toegang tot het voormalig godshuis De Zeven Weeën, gesticht in 1505 en heropgebouwd in 1861. Nagenoeg vierkante binnenplaats omgeven door gebouwen van één of twee bouwlagen onder pannen zadeldaken; bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen en een rondboogdeurtje aan zuidzijde.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1859, Modern Archief 20.110/3, dossier 643.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Godshuis De Zeven Weeën [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5584 (geraadpleegd op ).