Twee godshuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee godshuizen

Beschrijving

Twee huizen, vroeger deel uitmakend van het voormalig "Dischhuus". Gesticht met toelating van Filips de Schone in 1466 onder de benaming "Heelich Geesthuis". Geheel herbouwd in 1692 (confer jaartal op sluitsteen nummer 14).
Twee dubbelhuizen van elk vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, in kern opklimmend tot 1692 met aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw.

Nummer 13. Verankerde bakstenen lijstgevel op een natuurstenen plint. Barokke rondboogdeur in natuurstenen omlijsting met negblokken, voorzien van imposten, sluitsteen en druiplijst. Sterk aangepaste vensteropeningen.

Nummer 14. Lijstgevel, gecementeerd en aangepast in 1895. Barokke rondboogdeur in natuurstenen omlijsting (confer nummer 13), sluitsteen met datering 1692.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nummer 639.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie