De Draeck ()

Barok koopmanshuis gebouwd omstreeks 1628 door de familie de Villegas, dat tot in de 18de eeuw bij het "Suyckerhuys" hoorde. Het pand werd in 1738 verkocht aan de baljuw van Schoten Leonard Offermans, in 1793 aan belastingontvanger Louis Devignes, in 1809 aan Jean Biart, en in 1846 aan de ondernemer en politicus Jean Félix Van den Bergh-Elsen. De advocaat J. Anthony, eigenaar sinds 1885, liet de geveltop in 1890 restaureren door de architect Ernest Stordiau. Daarbij werden de waterlijsten, het drielicht en kozijn van de twee topgeledingen, het fronton en topstuk vernieuwd.

Het diephuis met een gevelbreedte van vier traveeën omvat twee bouwlagen onder leien zadeldak. De in- en uitgezwenkte topgevel met krulvoluten is representatief voor de overgangsstijl van laat-renaissance naar vroeg-barok. Het gevelparement uit zandsteen werd bij een recente restauratie opnieuw bepleisterd en beschilderd, met vrijlating van de onderdelen uit blauwe hardsteen, met name de plint, deuromlijsting, dorpels, waterlijsten, voluten en het fronton. De constructie is op alle bouwlagen en in de top verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Begane grond en bovenverdieping zijn opgebouwd uit registers van aangepaste rechthoekige vensters in verkleinende ordonnantie, met kwarthol geprofileerde dagkanten, hardstenen latei en lekdrempel, doorgetrokken op de begane grond. Rondboogdeur met hardstenen omlijsting in de rechter travee, samengesteld uit pilasters met neuten, wortelmotief en lijstkapiteel, een geprofileerde booglijst met diamantkoppen als sleutel en in de zwikken, en een gestrekte waterlijst. Drieledige top gemarkeerd door geprofileerde waterlijsten en bovenaan afgesloten door een driehoekig pseudo-fronton op gestrekte uiteinden, met een bolornament als topstuk. In de eerste twee geledingen rondboogluiken met diamantkopsluitsteen en -imposten, geflankeerd door rechthoekige vensters of kloosterkozijnen met uitspringende lateien. Hogerop een rechthoekig venster met latei op kraagstenen onder een oculus gevat in een vlakke omlijsting. Houten vleugeldeur en vensterschrijnwerk uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde achtergevel, puntgevel met overhoeks topstuk en rechthoekige muuropeningen op individuele lekdrempels.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#630.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Draeck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204060 (geraadpleegd op ).


De Draeck ()

Barokhuis zogenaamd "de Draeck" gebouwd circa 1628. Behoorde tot in de 18de eeuw bij het "Suyckerhuys". Koopmanshuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. In- en uitgezwenkte topgevel met krulvoluten in overgangsstijl van laat-renaissance naar vroeg-barok; recent gerestaureerd. Parement van zandsteen verlevendigd met hardsteen; arduinen plint afgesloten door de doorlopende lekdrempels van de begane grond. Muurankers met gekrulde spie. Rechthoekige aangepaste vensters met uitgeholde dagkanten op individuele lekdrempels. Drieledige top gemarkeerd door kordons en bovenaan afgesloten door een gebroken waterlijst met gestrekte uiteinden en een bolornament; rondboogluiken met diamantkopsluitstenen en -imposten, geflankeerd door rechthoekige vensters of kloosterkozijnen met uitspringende lateien, hogerop rechthoekig venster met bovendorpel op consooltjes onder een radvenster in een vlakke doorlopende omlijsting. Geprofileerde hardstenen deuromlijsting op imposten waaronder wortelmotief; boogzwikken met diamantkopversieringen, geheel onder een gekorniste waterlijst; houten vleugeldeur met rondbogig bovenlicht. Bepleisterde en beschilderde achtergevel, puntgevel met overhoeks topstuk en rechthoekige muuropeningen op individuele lekdrempels.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Draeck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5586 (geraadpleegd op ).